"Waarom staat dik gelijk aan lelijk?"

25 mei 2016
Sieglinde Michiel
Al sinds haar zestiende is Klara-presentatrice Sieglinde Michiel op dieet. Al bijna haar halve leven. Goedbedoelde uitspraken als “Je bent toch niet dik, je bent mooi” maken het er niet altijd makkelijker op. “Waarom kan je niet én dik én mooi zijn?” vraagt ze zich af in de minuut van Hautekiet.

De minuut van Sieglinde Michiel

Dik. Betekenis: ‘van aanzienlijk formaat’. Een adjectief zoals groot of groen of driehoekig. En toch. Wie zegt dat ze dik is, krijgt reacties als: “Je bent niet dik, je bent mooi!” Goedbedoeld, maar waarom kan je niet én dik én mooi zijn? Waarom staat dik gelijk aan lelijk?

Wereldwijd komen heel wat vrouwen op voor body positivity, want iemand van 120 kilo zou even veel waard moeten zijn als iemand die 80 of 60 of 40 weegt. Omdat dat gewicht niet ter zake doet. Die vrouwen krijgen vaak het verwijt dat ze obesitas promoten. Nochtans lopen ze niet rond met hun mond vol taart en roepend: “Iedereen dik! Hoera voor vet!”

Maar wat ik me vooral afvraag: waar zijn ze hier?

Waar blijft het schermgezicht met maat 48? De it-girl van 100 kilo? De interviews met jong talent dat toevallig ook dik is?

Zijn er misschien geen dikke mensen met talent? Krijgen ze geen kansen? Of gaan ze ervan uit dat ze toch niet in aanmerking komen? Wat het ook is, het steekt me dik tegen.