Waarom stotteraars niet stotteren wanneer ze alleen zijn

22 oktober 2021
Het werd al lang gezegd, maar nooit bewezen. Tot nu. Stotteraars stotteren niet wanneer ze alleen zijn. Logopedist Glenn Aerts reageert in 'Nieuwe Feiten'.

"Het is geen wereldschokkend nieuws dat stotteraars vlotter spreken wanneer ze alleen zijn, maar het is wel de eerste keer dat we het wetenschappelijk konden aantonen", zo zegt Glenn Aerts, logopedist en stottertherapeut aan de Arteveldehogeschool in Gent.

In een kunstmatig gecreërde situatie werd onderzocht of stotteraars nog stotteren wanneer ze alleen zijn (of denken dat te zijn). In dit onderzoek stotterden zij helemaal niet. "Het valt een beetje te betwijfelen of dit altijd zo zou zijn", vertelt logopedist Glenn, "maar dat er minder wordt gestotterd, is logisch".

Timingprobleem

Glenn Aerts legt uit dat stotteren een spraakmotorische stoornis is, de stotteraar heeft een timingprobleem. "Spreken is complex. Je hebt veel spieren nodig om je boodschap te formuleren, je zit met je ademhaling, ... Dat is een hele coördinatie en een stotteraar heeft dan ook een aangeboren timingprobleem."

Een stotteraar heeft een aangeboren timingprobleem

Maar het is een probleem dat alleen maar versterkt wordt of tot uiting komt op een moment dat andere factoren een rol spelen: de reactie van diegene die luistert naar je, het spreektempo, de gevoelens over hoe iemand reageert op jouw spreken, ... dat heeft allemaal invloed op hoe veel of hoe erg iemand stottert. 

"Het is dan ook belangrijk om in de therapie te werken op gedachten en gevoelens. Dat geeft op langere termijn veel meer voordelen dan alleen werken op spraak", besluit Aerts.

Beluister het gesprek met Glenn Aerts via Radio 1 Select

Lees ook: