Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Waarom Trump zijn verkiezingsoverwinning aan de Evangelische Christenen te danken heeft

za 27 jan. - 3:38

De invloed van de Evangelische Christenen op de Amerikaanse politiek is groot. President Trump laat zich door hen omringen en zonder hun steun was hij nooit president geworden. Tachtig procent van de groepering stemde immers op Trump tijdens de laatste verkiezingen. Wat is de relatie tussen de ‘Evangelicals’ en de politiek in de VS? En hoe is die relatie ontstaan? Schrijver en filosoof Frank Albers legt het uit.
Donald Trump

“Om de invloed van de evangelische Christenen te begrijpen, moeten we eerst uitleggen wat voor Christenen het zijn”, begint Albers. “Het zijn protestanten die de bijbel beschouwen als dé grote autoriteit die heel letterlijk gelezen moet worden. Bovendien moet het woord ook verspreid worden. Het is een bekeringsbeweging, daarin verschillen ze van andere Christenen.”

De burgeroorlog speelde een belangrijke rol

Frank Albers las het boek ‘The Evangelicals: The Struggle to Shape America’ van de Amerikaanse journaliste Frances Fitzgerald. Daarin staat beschreven hoe de cultuurhistorische context een rol speelt in de inmenging van Christenen in de politiek. “De Amerikaanse burgeroorlog rond 1860 speelde een belangrijke rol”, zegt Albers. “Op dat moment zie je een polarisering ontstaan tussen enerzijds Christenen die de modernisering omarmen en anderzijds zij die zich ertegen verzetten. Die polarisering is er vandaag nog altijd.”

Predikers zorgen voor een zwart wit-politiek

In de twintigste eeuw begonnen de predikanten zich ook te mengen met de politiek. “Het evangelisme werd populairder wanneer een predikant zich ging verbinden met een politicus”, analyseert Albers. Bekende voorbeelden zijn predikanten Jerry Falwell en Pat Robertson die zich zeer sterk verbonden met Ronald Reagan en George Bush Jr. “Dat heeft hen veel politieke macht opgeleverd. Ze zorgden ervoor dat de politiek, net zoals het goede en het kwade in het geloof, heel zwart-wit werd in de VS.”

Martin Luther King

Evangelisten zijn van nature zeer pessimistisch, de wereld is een gedoemde plek. Waarom zou je je dan bezighouden met politiek en engagement? “In de jaren 1960 en 1970 zagen de predikers de opkomst van de Civil Rights-beweging van Martin Luther King, ook een dominee. Zij zagen hoeveel aanhang hij verzamelde door zich in het politieke debat te mengen en daardoor raakten ze geïnspireerd.”

De invloed is minder groot op Trump dan op Bush Jr.

Het boek van Fitzgerald kent wel wat tekortkomingen volgens Albers. “Het biedt bijvoorbeeld helemaal geen verklaring waarom 81 procent van de Evangelisten voor Trump stemde.” Albers reikt er eentje aan. “Heel veel van die gelovigen behoren tot de economische onderklasse van de maatschappij. Het is dat segment dat Trump nadrukkelijk heeft aangesproken. Zij dachten dat Trump hen ging helpen.” Het boek heeft alles bij elkaar een redelijk geruststellende conclusie volgens Albers. “De invloed van Evangelische Christenen is minder groot op Trump dan op zijn republikeinse voorganger Bush Jr., dat is wat mij betreft toch een positieve noot om mee te eindigen.”

Beluister de hele uitzending van Interne Keuken hier terug.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet