Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Waarom vaccineren we hier niet sneller, zoals in sommige andere landen? "Eerst kwaliteit, dan opschalen"

ma 4 jan. - 9:13

In ons land zijn momenteel zowat 700 mensen tegen het coronavirus ingeënt, terwijl wel al 10.000 vaccins van Pfizer zijn geleverd. Ook deze week lijken we het nog erg behoedzaam aan te pakken. Maar intussen sijpelen berichten binnen over landen die al een pak sneller vaccineren. Waarom kan dat dan niet bij ons?
Pierre Van Damme

Elke week krijgt ons land zo'n 87.500 dosissen van het Pfizer-vaccin aangeleverd. Toch zullen we er deze week maar 6.600 gebruiken. De rest is voor later. Het frustreert u, onze kijkers, luisteraars en lezers, zo leren we uit uw reacties. Zeker nu er ook berichten binnenvallen dat in Duitsland al ruim 130.000 mensen zijn gevaccineerd, waar dat er in Israël al 1 miljoen zijn.

Waarom gaat het bij ons dan niet sneller? Vaccinoloog Pierre Van Damme, die ook lid is van de groep experten die de vaccinatiestrategie in ons land heeft vastgelegd, benadrukt dat we er in ons land voor kiezen om eerst zeker te zijn dat elke stap bij de vaccinatie precies goed verloopt.

"Mensen moeten er rekening mee houden dat het opgestart en opgeschaald wordt met oog voor kwaliteit. Dat hele proces van ontdooien en bewaartijd, men moet dat in de vingers hebben", zegt hij in 'De Ochtend'.

Ook Joris Moonens van het Agentschap Zorg & Gezondheid is diezelfde mening toegedaan. "De eerste 4 dagen geven we de ziekenhuizen tijd om op te starten en de procedure onder de knie te krijgen. We willen nu vooral geen fouten maken en kostbare vaccins verloren laten gaan."

Snel op kruissnelheid

Want die fouten worden wel degelijk af en toe gemaakt in het buitenland, benadrukt Van Damme. "Af en toe horen we dat er een overdosis is toegediend of dat er fouten zijn gebeurd met de bewaring van de vaccins. Wij leren daar ook uit. Op dat vlak wordt veel praktische informatie uitgewisseld. En wij willen eerst aandacht besteden aan die kwaliteit."

Dat er nu klachten komen dat het niet snel genoeg gaat, is ook een goed teken, denkt Van Damme. "Eerst waren er heel wat mensen die de ontwikkeling van die vaccins te snel vonden. Nu willen ze zo snel mogelijk gevaccineerd worden. Het is onze taak om te zorgen dat de opschaling snel gebeurt. Ik zou bijna de intussen welbekende term 'exponentieel' gebruiken. (grinnikt)"

Volgens hem zullen de inentingen snel op kruissnelheid zijn. Zeker als, zoals verwacht, deze week het Moderna-vaccin ook Europees zou worden goedgekeurd. "Dat geeft dan weer extra mogelijkheden om extra vaccins uit te rollen."

Infocampagne van start

De Vlaamse overheid start vandaag met een informatiecampagne die mensen moet overtuigen om zich te laten inenten tegen het coronavirus. In een eerste fase zal de campagne zich richten op de woonzorgcentra, want af en toe duiken daar nog berichten op over twijfels over het coronavaccin, ook bij het personeel. Met folders en webinars probeert de overheid iedereen daar voldoende te informeren.

Het vaccin is veilig en heeft maar zeer milde bijwerkingen, benadrukt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg & Gezondheid nogmaals. "Wat pijn op de plaats van de injectie, soms wat koortsig. Maar die bijwerkingen gaan zeer snel over, zo zien we ook op de plekken waar we nu gevaccineerd hebben. De meeste mensen hebben er helemaal geen last van."

Strategie aanpassen

Volgens de huidige planning zouden tegen eind januari alle woonzorgcentra hun bewoners ingeënt moeten hebben. Nadien komt het zorgpersoneel aan de beurt. Onder meer in Nederland hebben ze die planning omgekeerd en krijgen ziekenhuismedewerkers nu voorrang.

Volgens Van Damme maakt dat het niet gemakkelijk, "niet voor de buurlanden, noch voor de landen zelf". "Maar je moet ook rekening houden met de lokale situatie: niet iedereen heeft een systeem van woonzorgcentra of vergelijkbare gezondheidszorg. Dat is nu eenmaal erg verschillend in heel Europa."

Interval tussen twee vaccinaties groter maken?

Intussen was er ook even sprake van om het interval tussen de twee vaccinaties per persoon wat op te rekken, zodat al vroeger een grotere groep al minstens 1 coronaprik zou kunnen krijgen. Die discussie wordt aangewakkerd door de bezorgdheid over de mutatie van het coronavirus die nu vooral de ronde doet in het Verenigd Koninkrijk.

In ons land is intussen beslist om over die strategie eerst wat meer onderzoek te doen. "We laten dat idee zeker niet los, maar willen dat goed documenteren", legt Van Damme uit. "Het plan is ook om zelf studies opzetten om die invloed van die interval te onderzoeken. Dus we verlaten die piste niet volledig. We kunnen dan nog eventueel die vaccinatiestrategie aanpassen."

Beluister het gesprek met Pierre Van Damme in 'De Ochtend':

Beluister het gesprek met Joris Moonens in 'De Ochtend':

 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet