Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Waarom veranderen wetenschappers zo vaak van gedachten?

vr 11 mrt. - 10:24

Vandaag zeggen wetenschappers dat mondmaskers helpen tegen corona, en morgen vinden ze misschien weer van niet. Vroeger zeiden wetenschappers dat je een persoon met een hartstilstand éérst moest beademen en dan hartmassage toepassen, nu zeggen ze het omgekeerde. Waarom veranderen wetenschappers zo vaak van gedachten? Wetenschapsfilosoof Gustaaf Cornelis (VUB en UAntwerpen) over het consensusmodel en voortschrijdend inzicht.
Vandaag zeggen wetenschappers dat mondmaskers helpen tegen corona, en morgen vinden ze misschien weer van niet. Vroeger zeiden wetenschappers dat je een persoon met een hartstilstand éérst moest beademen en dan hartmassage toepassen, nu zeggen ze het omgekeerde. Waarom veranderen wetenschappers zo vaak van gedachten? Wetenschapsfilosoof Gustaaf Cornelis (VUB en UAntwerpen) over het consensusmodel en voortschrijdend inzicht...

Kletsen wetenschappers uit hun nek wanneer ze hun bevindingen bijstellen? Gustaaf Cornelis nuanceert: "Wetenschap vertrekt uit een model. Dat loopt een tijdje goed, tot een anomalie optreedt. Die kunnen wetenschappers niet verklaren, wat hen in een oncomfortabele positie brengt." Die twijfel leidt tot nieuw onderzoek, waaruit een hypothese voortvloeit.

Al 2500 jaar weten we dat dé waarheid niet via wetenschap zal bereikt worden, zegt Cornelis. Maar, benadrukt hij: "Wetenschap werkt, maar het is wel mensenwerk." Toch is het het beste dat we hebben, besluit hij. 

Bekijk de video:

Lees ook 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet