Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Waarom verdeelt ons land de AstraZeneca-vaccins niet? "Het verbaast me"

vr 26 feb. - 7:20

Iets meer dan 200.000 dossissen van het AstraZeneca-vaccin zijn al aan ons land geleverd. Maar volgens het geneesmiddelenagentschap FAGG zijn er nog maar 67.000 dosissen aan de vaccinatiecentra en de ziekenhuizen geleverd. Waarom wordt de rest niet geleverd? "Ik weet het niet, we zitten net te wachten op vaccins", zegt Jan Stroobants in 'De Ochtend'. Hij is spoedarts in het ZNA Middelheim en coördinator van het Antwerpse vaccinatiedorp Spoor Oost.
Vaccin

Ondanks de leveringsproblemen bij AstraZeneca zijn er toch meer dosissen van het AstraZeneca-vaccin geleverd aan ons land dan eerst gedacht. Iets meer dan 200.000 dosissen heeft België geleverd gekregen van de vaccinproducent. Dat schrijft The Guardian, en werd door het geneesmiddelenagentschap FAGG bevestigd. Het FAGG bevestigt ook dat er maar 67.000 dosissen werden verspreid onder de vaccinatiecentra en ziekenhuizen in ons land. Jan Stroobants, spoedarts in het ZNA Middelheim en coördinator van het Antwerpse vaccinatiedorp Spoor Oost, reageert verbaasd.

"Onze agenda is leeg"

"Ik weet niet waarom ze niet verspreid worden", reageert Jan Stroobants in 'De Ochtend'. "We zitten net te wachten op vaccins (...) Voor volgende week is onze agenda leeg (...) Als we zekerheid hebben dat we vaccins krijgen, gaan we ze zeker zetten." Volgens Stroobants heeft het geen zin om mensen lang op voorhand te verwittigen, als je ze weer moet afbellen als er geen vaccins zouden zijn. "We hebben maar enkele dagen de tijd nodig om mensen te verwittigen", meent hij.

Volgens Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid is die "doorlooptijd" langer. "Je moet standaard rekening houden met een doorlooptijd van twee weken. Je moet voldoende tijd hebben om mensen uit te nodigen. En dat kan je pas doen als de vaccins in Vlaanderen zijn, anders nodig je mensen uit voor vaccins die er misschien nooit komen", reageert hij. Moonens verwijst dus naar de instabiele levering door AstraZeneca.

Als we meer vaccins hebben, kunnen we een voorraad in de centra zelf opbouwen

Beluister het gesprek met Jan Stroobants in 'De Ochtend' op Radio 1 Select. 

Maar deze vaccins zijn toch al in ons land? Waarom worden die nu al niet gewoon verdeeld onder de vaccinatiecentra? Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, vult aan. "De planningstrategie die momenteel gebruikt wordt, is dat we de vaccins pas inplannen in de vaccinatiecentra als we zekerheid hebben dat ze toegekomen zijn", zegt hij in 'De Ochtend'. Maar ook hij rekent op een doorlooptijd van "1 à 2 weken" om de uitnodigingen te versturen. Volgens Ramaekers zijn de vaccins nog maar pas in het land.

"De transporten worden zo snel mogelijk geregeld volgens de planning. Maar de levering van AstraZeneca is niet stabiel, dus de planning voor volgende week is dat ook niet", gaat Ramaekers verder. "Zodra we meer vaccins hebben in het tweede kwartaal kunnen we ook een voorraad in de vaccinatiecentra zelf opbouwen", aldus het hoofd van de taskforce.

Europese twijfel?

Volgens The Guardian is het (niet) zetten van het AstraZeneca vaccin ook in andere Europese landen een probleem. Ongeveer vier vijfde van de dosissen van de producent wordt niet gezet, schrijft de krant. Er worden al langer vraagtekens gezet bij de effectiviteit van het vaccin. Verschillende landen (waaronder België) zet het vaccin niet bij de oudere bevolkingsgroepen. Is dat de reden waarom de vaccins niet gezet worden? "Ik weet het niet", zegt Stroobants. "De desinformatie rond het vaccin heeft misschien het vertrouwen weggenomen (...) terwijl het perfect werkt. Maar mensen worden in verwarring gebracht."

De desinformatie rond het vaccin heeft mensen in de war gebracht

Ramaekers lijkt te impliceren dat het probleem niet in de twijfel zit, maar dus in de algemene leveringsproblemen van de producent. AstraZeneca communiceerde eerder dat ze maar de helft van hun vooropgestelde aantallen kunnen leveren, ook aan andere Europese landen. "Europa heeft daar ook een duidelijk punt gemaakt. Dat het niet volgens de afspraak is. Dus wij hopen ook dat de aantallen toenemen de komende maanden", aldus Ramaekers.

Beluister het gesprek met Dirk Ramaekers in 'De Ochtend' op Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet