Waarom veroordeelt de veiligheidsraad Syrië niet?

28 april 2011

De VN-Veiligheidsraad raad was gisteren diep verdeeld over een door Europa en de VS voorgestelde resolutie waarin het gewelddadige optreden tegen de Syrische demonstranten wordt veroordeeld.

Intussen melden ooggetuigen dat de veiligheidstroepen alweer betogers in Latakia en Daraa beschoten hebben. In Daraa werden vandaag zware machinegeweren en sluipschutters ingezet, in Latakia ook tanks.

Niemand weet precies hoeveel slachtoffers er al vielen in. Volgens een Syrische mensenrechtenorganisatie zijn er sinds het begin van de protesten 454 betogers en 68 soldaten gedood.

In de Veilighiedsraad bleven Rusland en China dwars liggen. Ze betoogden dat het regime van president Bashar al-Assad (foto) geen gevaar vormt voor de wereldvrede en riepen op tot een politieke dialoog en een vreedzame oplossing.

Terwijl de Veiligheidsraad twee maanden geleden in een resolutie unaniem sancties afgekondigde tegen het regime van Khaddafi, omwille van het geweld tegen de eigen bevolking. Het Internationaal Strafhof (ICC) kreeg toen de opdracht om dat te onderzoeken.

Waarom mag het Syrische regime ongesanctioneerd op de eigen bevolking schieten, en het Libische niet?

Lees en beluister ook