Waarom vrouwen meer kans hebben op een beroerte

18 februari 2018
Uit een nieuwe Amerikaanse studie blijkt dat in de Verenigde Staten een beroerte de derde belangrijkste doodsoorzaak is bij vrouwen, en dat er jaarlijks 55.000 meer vrouwen dan mannen een beroerte krijgen.

Veerle De Herdt, neuroloog van het UZ Gent is niet verbaasd over deze cijfers. “Het is al langer gekend dat hier een ongelijkheid bestaat wat het geslacht betreft.” Vrouwen krijgen meer een beroerte, en als ze er een krijgen, sterven ze er sneller aan dan mannen.

Hoe komt dat? “Het antwoord is niet zo eenvoudig” zegt De Herdt. “Het is in elk geval zo dat vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen. En een van de belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van een beroerte is de leeftijd.” Daarnaast gaan vrouwen ook minder snel naar het ziekenhuis als ze iets voelen dan mannen. “Blijkbaar herkennen vrouwen de symptomen wel, maar toch bellen ze minder snel een ziekenwagen.” Om die reden hebben ze vaak een meer ernstige beroerte, en houden ze er meer invaliditeit aan over.

Toch een kleine geruststelling: door een betere preventie, en een betere gezondheidszorg, is er een duidelijke daling van het voorkomen van beroertes, ten opzichte van de jaren ‘90. Al is het risico bij vrouwen niet even sterk gedaald als bij mannen.

Meer weten? Beluister het integrale interview:

Lees ook:

Radio 1 Select