Waarom vrouwen nood hebben aan speciale fietszadels

12 december 2019
'Flapmash'. Zo heet de aandoening, waar de Nederlandse ultrafietsster Jasmijn Muller over getuigde in 'Nieuwe Feiten'. Muller is de voorbije jaren twee keer geopereerd aan haar schaamlippen, nadat ze te kampen had gekregen met een onderhuidse infectie. "Al jaren roepen wij om een fietszadel dat is afgestemd op het vrouwelijk lichaam", zegt ze.

Vrouwelijke wielrensters over de hele wereld hebben soms last van wat in het Engels 'flapmash' wordt genoemd. Het gaat om last, ontstekingen tot zelfs vervormingen, van hun intieme delen door te veel tijd door te brengen op een fietszadel. "Ik denk dat er nog geen Nederlands woord bestaat voor de aandoening", aldus de Nederlandse ultrawielrenster Jasmijn Muller. Lieven Vandenhaute stelt zelf het woordje 'vulvaverdriet' voor.

Jasmijn Muller is de voorbije jaren twee keer geopereerd aan de schaamlippen. Het is voor verschillende vrouwen een verschillend probleem. In mijn geval was het probleem dat er op de schaamlip irritatie ontstond tijdens lange fietsritten", zegt Muller in 'Nieuwe feiten'.

Muller is dan ook van geen kleintje vervaard: haar persoonlijk record staat op 767 kilometer fietsen op één dag!

Grootte van golfbal

In 2013 is Muller na een wedstrijd in Frankrijk met spoed geopereerd. "De irritatie veroorzaakte een zwelling. In mijn geval ging het om een onderhuidse infectie. Die ging niet open en groeide tot de grootte van een golfbal. De infectie verspreidde zich over mijn benen en buik en ik werd meteen geopereerd. De artsen sneden de infectie open en het heeft vijf weken geduurd om te helen", aldus Muller.

Volgens gynaecoloog Katrien De Maeyer van het AZ Monica in Deurne heeft Jasmijn Muller een reguliere onderhuidse infectie opgelopen die zich voordeed in de schaamlip. "Je kan over heel het lichaam een onderhuidse infectie oplopen, die zich kan verspreiden over het lichaam. Ik vermoed dat dat haar overkomen is", aldus De Maeyer. Zelf is De Maeyer nog nooit geconfronteerd met de specifieke aandoening aan de schaamlippen.

Geen vrouwenzadel

Een deel van het ongemak wordt veroorzaakt door het te lang op een fiets zitten of 'een agressieve houding op de fiets', zegt Jasmijn. De positie op de fiets is dus van cruciaal belang voor het vermijden van 'vulvaverdriet', want als je teveel vooraan op de fiets gaat zitten, is de kans een pak groter dat je last krijgt van irritaties.

Maar we mogen ook niet vergeten dat (koers)fietsen niet echt gemaakt zijn voor vrouwen. "Al jaren roepen wij om een fietszadel dat is afgestemd op het vrouwelijk lichaam", vertelt Jasmijn, "en het is nu pas dat er een aantal bedrijven bezig zijn met het 3D-printen van zadels, volledig op maat. Hetzelfde geldt ook voor koersbroekjes, die zijn ook echt voor mannen gemaakt, maar daar komt nu gelukkig ook stilaan verandering in".

Beluister het volledige verhaal van Jasmijn Muller:

Bron: VRT NWS en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook:

Radio 1 Select