Waarom vrouwen sneller afhaken in de politiek dan mannen

23 januari 2019
Grete Remen
3 vrouwen die voor de N-VA in het parlement zitten, hebben deze week hun afscheid uit de hoogste regionen van de politiek aangekondigd. Duren carrières van vrouwen in de politiek minder lang? En hoe komt dat dan? Hoogleraar politieke wetenschappen Petra Meier spreekt van het 'draaideureffect'.

Vlaams Parlementslid Grete Remen (zie foto bovenaan), Brussels Parlementslid Liesbet Dhaene en federaal parlementslid Goedele Uyttersprot: alle drie maakten ze kans op een prominente plek op een lijst van de N-VA bij de regionale en federale verkiezingen van 26 mei, alle drie hebben ze deze week voor die eer bedankt. Ook bij Open VLD zouden al 2 vrouwen een rol als lijsttrekker in Antwerpen hebben geweigerd.

Duren carrières van vrouwen in de politiek minder lang dan die van mannen? Zo ja: hoe komt dat dan? "Een tijd geleden spraken we van het draaideureffect", zegt Petra Meier in 'De Wereld Vandaag'. Zij is hoogleraar politieke wetenschappen aan de universiteit van Antwerpen en specialiseert zich in gender in de politiek.

"Vrouwen raakten de politiek vlot binnen, maar verlieten die even vlot weer", legt ze dat effect uit. "Die term zijn we een beetje kwijtgeraakt, maar het klopt. Door de band genomen blijven vrouwen minder lang in de politiek dan mannen."

Onverwacht verkozen

Meier schuift verschillende hypotheses naar voren om dit te verklaren. "Een partij als de N-VA is de laatste jaren erg succesvol en heeft het bij verkiezingen beter gedaan dan verwacht. Het is mogelijk dat sommige mensen op lijsten stonden en zo verkozen geraakten, terwijl ze de partij misschien gewoon wilden steunen. Ze gaan alsnog de politiek in en doen hun werk, maar ze haken sneller af. Dat kan 1 mogelijke verklaring zijn."

Een prominente plek in de politiek schrikt vrouwen niet meer af van mannen, meent Meier. "De meeste partijen hebben tegenwoordig (bekende) vrouwen in hun rangen, maar hun kopstukken tellen minder vrouwen dan mannen. Door de quota en de pariteitsregels gaan partijen naar vrouwen. Ze pushen hen soms harder dan mannen net omdat ze hen op hoge posities nodig hebben, maar partijen moeten hen evenveel kansen geven om te groeien."

Kweekvijvers

Sinds de jongste lokale verkiezingen is nog 14,5 procent van de burgemeesters een vrouw en dat is een probleem, zegt Meier. "Het is een typische positie waarop je veel ervaring kunt opdoen en die een goeie leerschool voor een latere carrière in de politiek is. De kweekvijver van vrouwen voor topfuncties moet even goed zijn als die van mannen en ik denk dat het daar bij bepaalde partijen aan schort."

"Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat vrouwen soms met andere ambities in de politiek stappen dan mannen. Vaak willen ze rond 1 thema werken en daaraan iets veranderen. Eens dat is gebeurd, is hun missie voltooid. Mannen voelen meer voor een politieke carrière en blijven langer hangen. Zo kunnen ze ook doorgroeien. Bij ons bestaat geen vergelijkend onderzoek, maar daar kan iets in zitten."

Beluister het volledige gesprek met Petra Meier:

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: