Heel wat recente series en films zijn gebaseerd op waargebeurde feiten. De Netflix-serie ‘Inventing Anna’ vertelt bijvoorbeeld het verhaal van Anna Delvey, die de elite van New York ervan overtuigde dat ze een Duitse erfgename was. De film ‘House of Gucci’(met Lady Gaga en Adam Driver) is dan weer geïnspireerd op de schokkende gebeurtenissen rond het familie-imperium achter het Italiaanse modehuis Gucci. ‘Clark’ (Netflix) gaat over de Zweedse gangster Clark Olofsson aan wie we de term ‘stockholmsyndroom’ te danken hebben en de Hulu-serie ‘Candy’ (met Jessica Biel en Justin Timberlake) is het waargebeurde verhaal van huisvrouw Candy Montgomery, die in 1980 beschuldigd werd van moord op haar buurvrouw Betty.
Waarom er zoveel waargebeurde fictie gemaakt wordt? Anouk De Ridder, die een doctoraat maakte in televisiestudies en entertainment-ervaringen, ziet meerdere verklaringen. “We zitten in een medialandschap waarin er heel veel concurrentie is en waarbij men de strijd moet aangaan om de aandacht van de kijker te trekken” zegt ze in ‘De Wereld van Sofie’. “Dat vraagt enorm veel budget, of het nu om een televisiezender of streamingdienst gaat. Als er dan een maker bij je langskomt met een verhaal dat zijn populariteit al bewezen heeft, dan heb je al een streepje voor op de rest.”
Dat de inspiratie bij veel makers op zou zijn, is niet het geval, denkt De Ridder. "Dit is een trend, en die zal zolang duren tot de interesse ervoor wegebt."
Risico
Toch nemen televisiezenders, filmstudio’s en streamingdiensten ook een risico wanneer ze een waargebeurd verhaal uitbrengen. “Eens je je gaat baseren op waargebeurde feiten, dan stel je jezelf open voor een heel hoge vorm van kritiek. Want mensen gaan altijd vergelijken met wat ze in het echt hebben gezien. Daarmee kan je punten scoren, maar je kan er ook op afgerekend worden als je het verhaal geen eer aandoet.”
Ook voor een scenarioschrijver is het niet altijd evident. Denk aan de research die moet gebeuren, de lijn trekken tussen feit en fictie, de accuraatheid. “Bij historische fictie moeten de kostuums ook helemaal kloppen, maar dan zit je weer met een budgetvraag. En die zit enorm hoog bij historische fictie.”
Het is dus zeker niet makkelijker voor de makers om voor waargebeurde fictie te kiezen, zegt De Ridder. “Op sommige vlakken is het zoveel moeilijker. Het kan een hele uitdaging zijn.”
Kiezen voor waargebeurde fictie is niet makkelijker. Het kan een hele uitdaging zijn.
Lees verder onder de foto