Waarom we allemaal (een beetje) bijgelovig zijn

13 september 2019
Vrijdag de 13de vandaag, vorig jaar maakte De Wereld van Sofie een uitzending over bijgeloof. Hout vasthouden, een horoscoop lezen, klavertjes vier plukken... we doen het allemaal wel eens. We zijn allemaal een beetje bijgelovig. Maar waarom

Binnenkort komt er een Club- Brugge-kaars op de markt, zodat de fans een kaarsje kunnen branden voor hun favoriete club. Een gesprek met Judith Beel van de Club Brugge-fanshop.

Vincent Byloo zet 13 (! als dat maar goed komt) intellectuele historische figuren op een rij die zich toch bezondigden aan bijgeloof.

Wetenschapsfilosoof Maarten Boudry verklaart waarom bijgeloof alive and kicken is, niet alleen in de sportwereld. Wat is het wezenlijke verschil met religie? En denkt hij dat de mens ooit zo rationeel wordt dat ie er helemaal van af geraakt?

Reporter Ward Bogaert wijdt ons in in de wondere wereld van het vissersbijgeloof. Hij ging praten met vissersvader en -zoon Joachim en Daniel Moeyaert op hun boot in Oostende.

Schrijver/performer Vitalski over “MacBeth”. In theaterkringen zou het uitspreken van het bewuste Shakespeare-theaterstuk ongeluk brengen?

Bij Radio 2-collega Albrecht Wauters nam bijgeloof ernstige vormen aan, het mijden van het getal 6 bijvoorbeeld mondde uit in een obsessief-compulsieve stoornis. Hoe kwam het zo ver, hoe dealt hij er mee?