Waarom we meer over menstruatie zouden moeten praten

9 oktober 2019
Onder de hashtag “#freeperiodstories” van de Londense studente Amika George worden vrouwen aangemoedigd om opener over hun regels te praten, hun tampons niet weg te moffelen, niet te verstoppen dat het soms verdomd lastige dagen kunnen zijn. Kortom, “gewoner” te doen over menstruatie. De Wereld van Sofie geeft het goede voorbeeld. We hebben het vandaag over wat de meeste vrouwen maandelijks doen – menstrueren.

Wat vindt Jozefien Daelemans van het magazine “Charlie Mag” van de campagne #freeperiodstories?

Hoe praten vrouwen met elkaar over hun regels? Wat doet het met je als je voor de eerste keer je regels hebt? Wat als je geen maandverband op zak hebt?! Lotte De Caluwe verzamelde openhartige menstruatieverhalen.

Ongeveer 26% van de wereldbevolking menstrueert eens per maand. Veel vrouwen zien daar erg van af. Maar werken toch door uit schrik te worden ontslagen als ze zich elke maand één of meer dagen ziek melden. in sommige landen bestaat er zoiets als “menstruatieverlof”. Is dat een goed idee of net niet? Een vraag voor onze federale Minister van Werk, Nathalie Muylle.

Endometriose? Ooit al van gehoord? De kans is klein. Nochtans heeft 1 op de 10 vrouwen last van deze aandoening die zeer pijnlijke maandstonden veroorzaakt. Een vroegtijdige opsporing blijkt heel belangrijk. Een gesprek met professor Carla Tomasetti van het fertiliteitscentrum UZ Leuven.

Er zijn nog plekken in de wereld waar vrouwen tijdens hun menstruatie op een aparte plek moeten verblijven omdat ze onrein zijn, of meisjes die niet naar school mogen als ze regels hebben. Of die geen maandverband ter beschikking hebben... Het gebeurt, in Nepal, in sommige delen van India of Afrika. Het iets wat Mascha Singeling bezighoudt, zij is themadeskundige “Water, Sanitatie en Hygiëne” bij Plan International Nederland.

Onlangs ging het onomfloerst over menstrueren in de “Dr Bea Show” op Ketnet. Dat was ooit heel anders! Ward Bogaert doopte zijn bijdrage van vandaag “mediatiek menstrueren”.

Hoe voelt een vrouw zich nu eigenlijk voor en tijdens die dagen van de maand? Schrijfster Saskia De Coster ging de uitdaging aan en daar komen beelden als “weltschmerz”, “de apocalyps”, “hangbuikzwijnen”, en “vulkaanuitbarstingen van puisten en onduidelijke zwellingen die twintig kilo toevoegen” aan te pas. Ok, da’s misschien lichtelijk overdreven. Maar als je menstrueert, overdrijf je.

Lees ook:

Radio 1 Select