Waarom we Nicole en Hugo goed blijven vinden

3 juli 2017
Alles komt terug
Communicatiedeskundige Jo De Poorter ontdekt in een zomer vol herhalingen dat we omsingeld worden door mensen en dingen van lang geleden. Alles en iedereen komt terug. Maar waarom willen we dat? En wat is het dan wat we zo verschrikkelijk missen?

Nicole in Hugo zijn weer terug. En ze hadden nog zo gezworen om dat nooit meer te doen. Maar met een single die ,,Alles komt terug’’ heet, is er geen ontsnappen aan. Plots zijn we omringd door allemaal mensen en dingen die weg waren maar er nu in alle hevigheid weer zijn. De Flandriaboot , De Drie Wijzen tot zelfs kapitein Zeppos.

Voor de min-veertigjarigen: kapitein Zeppos is een verzorgde man van middelbare leeftijd met een sjaaltje rond de nek en een pruik op het hoofd die zich verplaatst te paard of met een rijdende dan wel varende auto. 

Kapitein Zeppos heeft geen vaste bron van inkomen maar leeft toch riant samen met een niet onaantrekkelijke jongeman. Dit klinkt allemaal heel erg camp en dat was het ook in de serie uit de jaren zestig met Senne Rouffaer in de hoofdrol. Senne is niet meer maar de kapitein komt terug, in de bioscoop.

Ook Madonna is er weer. Voor de min-veertigjarigen: Madonna is een muziekfenomeen dat zich al te jong kleedde toen ze nog jong was. Madonna staat met iets in de Ultratop.

Het populaire Franse lied trouwens, was ook even helemaal terug. Op de radiozender van deze site. De top tien van de Studio France Top 100 werd bijna integraal gevuld door artiesten die de eeuwige jachtvelden hebben opgezocht -Champs Elysees in hun geval- of in een Parijs RVT hun royalty’s zitten op te maken: Dassin, Fugain, Trenet.

Het is een schokkende vaststelling dat wij blijkbaar zo ver van de Franstalige cultuur zijn afgedreven dat niemand nog een Frans nummer van de aflopen 40 jaar kent, laat staan het als zijn favoriet kiest. Alles komt terug, maar onze band met de Franse muziek is doorgeknipt in 1972, of rond die tijd.

Waarom willen we eigenlijk al die dingen terug? Omdat het ons terug brengt naar een periode die we onherroepelijk kwijt zijn. Onze jeugd, studententijd, onze vormende jaren. De periode dat we samen dingen deelden en deden. Dat we samen televisie keken, radio luisterden en één krant lazen.

Veel komt misschien terug, maar dat niet meer.