Waarom we ons afval naar Turkije exporteren en waarom Peppe Giacomazza het schijt krijgt van spaghetti uit de brasserie

11 juni 2021
Turkije en Italië openen vandaag het EK Voetbal! Geen voetbalfan? Geen probleem! Want bij Radio 1 hoef je niets te missen. Duik met ons mee in ons grote podcastaanbod. Van de Italiaanse keuken in #weetikveel met Peppe - “Ik krijg het schijt van spaghetti met Gruyère uit de brasserie” - Giacomazza tot straffe verhalen over ons afvalbeleid in ‘Interne Keuken’. Want waarom exporteert België massaal plastic afval naar Turkije?

Waarom exporteert België massaal plastic afval naar Turkije?

Belgen behoren tot de wereldtop, maar niet meteen in iets waar we trots op moeten zijn. In 2018 voerde ons land zo’n half miljoen ton plastic uit. Daarmee staan we na de Verenigde Staten, Duitsland en Japan op de vierde plek. “Toch heeft dat cijfer enige nuance nodig”, vertelde journaliste en Turkijecorrespondent Sarah Lamote in 'Interne Keuken'. “We zijn een doorvoerland, wat wil zeggen dat heel veel van het plastic afval van andere landen via de haven van Antwerpen verscheept wordt. Maar zelfs zonder die extra lading afval van andere landen staan we nog altijd in de top 10”.

Beluister hieronder de podcast van 'Interne Keuken' (of luister via je favoriete podcast-app)

Spaghetti met Gruyère uit de brasserie? "Daar krijg ik het schijt van"

Gruyère op de spaghetti? Pasta die opgewarmd werd in de microgolfoven? Nee, chef Peppe Giacomazza is niet echt fan van de manier waarop heel wat brasserieën en tavernes hun 'Spaghetti Bolognaise' serveren. Maar hoe moet het dan wel?

Beluister hieronder de podcast van #weetikveel (of luister via je favoriete podcast-app)

Podcastfan én voetbalfan? Dan luister je toch gewoon een andere keer naar al die podcasts.

Ontdek al de podcasts van Radio 1:

Lijst van artikels