Waarom we roddelen

9 juni 2020
In volle lockdown tijd publiceerde Vice een artikel met de titel “Why we need gossip now more than ever". Waarom we roddelen meer dan ooit zouden nodig hebben, in tijden van afzondering. Het nut om te kunnen roddelen om het gevoel van samen zijn te versterken. Wat toch een beetje paradoxaal klinkt. De Wereld van Sofie over roddelen vandaag. Hebben we dat gemist in tijden van veel thuiswerk voor veel mensen? Waarom kunnen we het niet laten? Hoe erg of eerder onschuldig is roddelen eigenlijk?

Criminologe Nele Verrezen is oprichter van Marcells Journey en auteur van onder meer "Gekonkelfoes in organisaties". Zorgt roddelen niet net voor kliekjes en clubjes die de algemene sfeer kunnen bederven? Of heeft het zo toch z’n positieve kanten? Hoe kan je een al te erge roddelcultuur keren?

Wat zijn eigenlijk onze favoriete roddelonderwerpen? Roddelen we vooral op het werk? Of al evenveel in de vriendenkring? Max Vryens weet sinds gisteren alvast waarover de Diestenaar het liefst roddelt.

Is roddelen van alle tijden? Allicht is het fenomeen zo oud als de mens zelf. Maar het woord “achterklap” - en de negatieve connotatie van spreken over iemand in zijn of haar afwezigheid - ontstond in de middeleeuwen. En werd vaker met vrouwen dan met mannen geassocieerd. Hoe dat komt en ook evolueerde naar roddelen over machthebbers en beroemdheden toen de drukpers ontstond, zijn vragen voor historicus Elwin Hoffman.

Als je gezicht vaak op tv of in de media komt, in hoeverre krijg je af te rekenen met valse geruchten? En hoe wapen je je daartegen? We vroegen Tom Waes en Goedele Liekens er over uit. Wat zijn de ergste of de gekste roddels die ze al over zichzelf lazen of opgevangen hebben?

In Groot-Brittannië gaan populaire kranten vaak nog heel wat verder in het verspreiden van geruchten en roddels over celebrities.Tabloids als The Sun, the Daily Mail, the Daily Express of the Daily Mirror tabloids lijken geen enkele schroom te hebben als het gaat om het publiceren van sensationele verhalen over bekende en minder bekende Britten. Lia Van Bekhoven, correspondent in Groot-Brittannië, legt uit waarom de Britse tabloids daar zo ver in gaan en nog mee weg lijken te komen ook?

Jarenlang deed een heel bizar gerucht de ronde. Tot in Belgische kranten werd geschreven dat Harry Styles en Liam Payne van de Britse boysband One Direction de SOA chlamydia hadden opgelopen van een... koala! Het zou gebeurd zijn toen ze met een besmette koala op de foto gingen in een opvangcentrum in Brisbane in Australië! Hoe ontstaat zo’n knotsgekke roddel met naast Harry Styles een koala met chlamydia in de hoofdrol? Tim Bouts - dierenarts en zoölogisch directeur van Pairi Daiza - ziet mogelijke verklaringen!