Waarom we weer meer brood en aardappelen moeten eten

22 juni 2018
Brood en aardappelen zouden niet goed zijn voor de lijn, dus bannen we het vaak uit onze maaltijd en vervangen het door quinoa. Maar het is heus niet zo slecht voor de lijn, en vóóral, veel beter voor het milieu.

"Brood is zeker niet zo slecht voor de lijn", meent voedseljournalist Loethe Olthuis. Meer nog, willen we écht duurzaam winkelen en consumeren, moeten we de quinoa vooral laten staan en opnieuw inruilen voor brood en aardappelen. 

Tarwe, het basisproduct voor brood, heeft een enorme opbrengst per hectare, legt Olthuis uit. "Je kan er dus heel wat brood mee maken. Bovendien is het heel voedzaam en zitten in volkoren brood veel vezels en vitamines. Met weinig graan, krijgen we dus heel wat voedsel."

Net zoals aardappelen. "Dat is al helemaal geweldig. Aardappelen hebben veel minder bestrijdingsmiddelen nodig dan vroeger, vragen minder energie en doen het geod in ons klimaat. Het is dus prima basisvoedsel."

Quinoa is een modegraan en heeft een aantal duurzaamheidsproblemen

In tegenstelling tot quinoa, dat door Zuid-Amerikaanse boeren werd geteeld omdat het gewas makkelijk groeit in extreem droge omstandigheden en goedkoop was. "Maar bij ons werd het een modegraan", legt Olthuis uit. "En dat heeft een aantal duurzaamheidsproblemen."

"Plots moest het worden geëxporteerd en ontstonden er tekorten. Daardoor werd het enorm duur. Bovendien is de voedingswaarde niet bijzonder hoog en de opbrengst per hectare ook heel laag." 

Volgende keer dus toch maar weer gewoon brood en aardappelen kopen?

Lees ook