Waarom we zo graag griezelen

23 oktober 2018
Het spookt het in Het Witte Huis, dat beweerde onlangs Jenna Bush, dochter van George W. Maar ook Harry S. Truman en Eleanor Roosevelt hoorden al geesten ronddwalen in Het Witte Huis. Een verhaal dat het uiteraard goed doet in deze Halloweenperiode. Waarom griezelen we toch zo graag? Waarom willen we het in onze broek doen van de schrik?

Max Vrijens vertelt waarom Het Witte Huis al langer een spookhuis is. Zo blijkt de geest van Lincoln een van de bewoners.

In café Coaster in Aalst hebben ze een horrordoolhof gebouwd met smalle donkere gangen en acteurs die je de stuipen op het lijf jagen. Reporter Lotte De Caluwé waagde zich in het labyrint.

Psycholoog Patrick Meurs (KULeuven) vertelt waarom we ons zo graag vrijwillig schrik doen aanjagen.

Horrorliefhebber en -regisseur Jonas Govaerts (‘Welp’) vertelt met behulp van een aantal fragmenten hoe een griezelfilm werkt.

Griezelen doen we al eeuwen. De oerversies van bekende sprookjes zijn van een ongekende gruwel. Verteller Vic De Wachter laat ons huiveren bij de ‘originele’ Roodkapje en Sneeuwwitje. Antropologe en schrijfster Marita De Sterck over de angsten die deze sprookjes bezweren. 

Griezelverhalen zijn niet altijd verzinsels. Kijk maar naar Vlad Dracul, bijgenaamd Vlad De Spietser. Deze vijftiende-eeuwse vorst uit Walachije stond model voor Bram Stoker’s Dracula, maar moest in gruwel niet onderdoen. Integendeel! Een bio door Vincent Byloo.

Ook de BRT-radio deed zijn luisteraars griezelen. In de hoogdagen van het luisterspel (de jaren 60) zond de radio om de twee weken ‘Griezelementen’ uit. Een fragment.

Lees ook:

 

Lijst van artikels