Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Waarom werd Jürgen Conings nu pas gevonden? "Als een korrel rijst zoeken op 20 voetbalvelden met hoog gras"

ma 21 jun. - 5:45

Massale zoekacties in en rond het Dilserbos in Dilsem-Stokkem leverden niets op, maar nu wordt Jürgen Conings plots daar vlakbij dood teruggevonden. Is dat niet vreemd? Federaal procureur Frédéric Van Leeuw legt uit. "Het was onbegonnen werk om die hele zone te sweepen."
Zoeken

Een massale klopjacht was het, een maand geleden, om de voortvluchtige militair Jürgen Conings te vinden. Al snel wijst het onderzoek naar het Dilserbos in Dilsem-Stokkem, waar onder meer zijn auto werd teruggevonden. Grote lappen bos worden meter per meter doorzocht - "gesweept", zoals dat heet - door militairen en agenten.

Zonder veel resultaat. Pas na een dikke drie weken wordt wel een rugzak met munitie ontdekt, niet ver van waar zijn wagen stond. En dan plots, ruim een maand nadat Conings is verdwenen, wordt zijn lichaam toch gevonden in het Dilserbos.

Is dat niet vreemd, na al die zoekacties van de voorbije maanden? "Nee", klinkt het stellig bij federaal procureur Frédéric Van Leeuw. "Het lichaam lag op 150 meter van een zone die wij gesweept hadden. Maar het was alsof wij een korrel rijst moesten zoeken op twintig voetbalvelden en met hoog gras. Het was een heel moeilijke zone om te doorzoeken."

We hadden wel een aantal indicaties die uit het onderzoek kwamen, dus we hebben niet blindelings gezocht. Maar het was onbegonnen werk om heel die zone te sweepen. Dus we zijn blij dat die vondst al zo snel werd gedaan, al hadden we hem graag levend teruggevonden.

Wellicht lag het lichaam van Conings daar al een tijdje, zonder dat iemand dat merkte. Dan valt het toch op dat plots twee mensen op dezelfde dag een geur waarnemen. Maar volgens forensisch deskundige Christl Verbiest is dat niet zo vreemd. "Wanneer het koud is, wordt een lichaam dat in de natuur ligt veel beter bewaard. Bij zulke uitzonderlijk hoge temperaturen als de laatste dagen gaat de ontbinding natuurlijk veel sneller. Dat kan een verklaring zijn."

Onderzoek blijft open

Hoe Conings om het leven kwam, moet blijken uit een autopsie die vannacht en vanochtend plaatsvond. "Naar alle waarschijnlijk zal het zelfmoord zijn door een vuurwapen, maar dat moet nog worden bevestigd door een wetsdokter", zegt Van Leeuw.

Hij benadrukt dat het onderzoek nog een hele tijd zal lopen. "We hebben het engagement om alle pistes te bewandelen. Ik weet dat er mensen zijn die dat niet geloven. Maar ik kan u de garantie geven dat het onderzoek au sérieux wordt genomen, à charge en à décharge. Zolang niet alle deuren gesloten zijn, blijft het onderzoek open. Uiteindelijk zal de onderzoeksrechter zijn dossier meedelen aan het parket. Dat zal dan beslissen: ofwel is het een buitenvervolgingstelling, ofwel gaan we verder met het onderzoek."

Worst case

De grote vraag in dit verhaal blijft of iemand als Jürgen Conings, iemand die op een terreurlijst stond en die psychische problemen had, niet beter opgevolgd had moeten worden. "Het blijft een heel moeilijk, menselijk verhaal, zo iemand die uiteindelijk zelfmoord pleegt", beseft Van Leeuw.

Bekijk hier het interview met Frédéric Van Leeuw in "Het Journaal":

Voor de veiligheidsdiensten is dat momenteel ook een bezorgdheid, zegt hij. "Veel mensen die een duidelijke structuur nodig hebben - zoals Jürgen Conings die ook zocht bij het leger - en die die tijdens heel die coronaperiode hebben zien platgelegd worden, lopen een risico om te ontsporen."

Het onderzoek moet grondig bekijken wat Conings beweegredenen waren om te doen wat hij deed, zegt Van Leeuw. "In een dergelijk geval moeten wij altijd vertrekken van een worst case scenario. Hier had hij bedreigingen geuit en was hij vlakbij de woonplaats van een van zijn mogelijke doelwitten (viroloog Marc Van Ranst, red.) geweest. Dus moesten wij ook vertrekken van het standpunt dat hij kwade bedoelingen had."

"Wees alert"

Ook bij het Centrum voor Suïdicepreventie maken ze zich zorgen. Het verhaal van Conings zou de druppel kunnen zijn voor mensen die het moeilijk hebben, zegt professor medische psychologie Gwendolyn Portzky. "We weten dat als mensen zich enigszins kunnen herkennen in het verhaal - al is het dezelfde leeftijd, hetzelfde geslacht - dat het risico verhoogt dat die zelfmoordgedachten sterker worden en dat er risico is op gedrag."

"Daarom willen we die mensen oproepen: probeer hulp te vragen in jouw omgeving, probeer dat gesprek aan te knopen, zoek hulp. En aan de omgeving willen we vragen: wees alert, ken je iemand die het moeilijk heeft, probeer dan het gesprek aan te gaan en hen te stimuleren hulp te zoeken."

Luister naar wetsdokter Christel Verbiest via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet