Waarom willen we zo graag geloven in buitenaards leven?

6 januari 2021
©unsplash
Wat het spotten van buitenaards leven betreft, gaat onze fantasie soms wel erg ver. We zien niet alleen merkwaardige flitsen aan de hemel. Tientallen mensen beweren zelfs ontvoerd te zijn door aliens of op zijn minst oog in oog te hebben gestaan met marsmannetjes. Waarom willen we zo graag geloven in buitenaards leven? 'De Wereld van Sofie' vroeg het aan Johan Braeckman, hoogleraar filosofie aan de UGent.

We vinden het maar een akelig idee dat we helemaal alleen zouden zijn in de ruimte, zegt Johan Braeckman. Dat roept een gevoel van extreme eenzaamheid op, ook al zijn we met miljarden op deze planeet. Ook hebben we sterk de neiging om wezens te projecteren in het onbekende. Denk maar aan het monster van Loch Ness. Een diep meer, daar moeten monsters in zitten. En in die gigantische, onbekende ruimte verschuilen zich dan zeker ook buitenaardse wezens.

"Geloven in buitenaards en onbekend leven is van alle tijden"

Geloven in buitenaards en onbekend leven is van alle tijden, dat zit blijkbaar diep in de menselijke psychologie. Ook al is de kans heel groot dat die onbekende wezens een produkt zijn van onze verbeelding. In de ruimte vermoeden we aliens. Dichter bij huis zien we spoken, geesten, demonen, elfjes, trollen, engelen en heksen. Zelfs Maria die aan Bernadette verschijnt, kan je als een soort ‘alien encounter’ interpreteren.

"Dat geloof in buitenaardse wezens is ook historisch en cultureel gevoed"

Mensen die aliens hebben gezien, beschrijven meestal een verschijning uit de populaire cultuur. Ze lijken sterk op de aliens uit films en SF. Maar verder terug in de tijd vind je ook een theologische verklaring voor de overtuiging dat aliens bestaan. Als je gelooft in een volmaakte god die aarde en heelal heeft geschapen, dan kan hij die andere hemellichamen toch niet voor niks gecreëerd hebben. Er moet dus een reden zijn voor hun bestaan. Al in de oudheid dacht men daarom : “Daar moeten ook andere levensvormen te vinden zijn.” De christelijke interpretatie vermoedde dan een hele reeks onbekende wezens tussen God en de mens. Niet menselijk en niet goddelijk, maar iets daar tussen in. En die woonden dan op die andere planeten en sterren. Levensvormen die meestal intelligenter waren dan de mens. Men vroeg zich zelfs ooit af of Jezus ook voor de zonden van die aliens aan het kruis gestorven was.

Buitenaards leven fascineert ons dus al honderden jaren. Het wordt niet weggelachen, er wordt ernstig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. 

Lees ook: