Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Waarom willen zoveel landen een stuk Zuidpool?

ma 23 jun. - 9:42

Waarom willen zoveel landen een stuk Zuidpool?

Kent u Antwerpen Eiland, Luik Eiland, Brabant Eiland, Gent Eiland, de Vlaanderen Baai...? Die liggen allemaal in Zuidpoolgebied.

Niet dat ons land territoriale aanspraak maakt op (een deel) van Antarctica, maar het is natuurlijk geen toeval. België is één van de 12 landen die in 1959 het statuut van de Zuidpool vastlegden in het Verdrag van Washington.

Sindsdien is de Zuidpool een continent dat aan niemand toebehoort en dat gewijd is aan de wetenschap en de vrede.

In 1998 werd een milieuprotocol aan het Antarctisch Verdrag toegevoegd, waardoor de bodemschatten tot 2048 niet geëxploiteerd mogen worden.

Dat wil niet zeggen dat er geen naties zijn die een deel van het Zuidpoolgebied opeisen. Wat zeggen we? Al sinds 1908 claimt Groot-Brittannië een flink stuk als een van de 14 Britse overzeese gebieden.

Brits Antarctisch Territorium (BAT) heeft eigen postzegels, stempels en munten. Sinds het diamanten jubileum van Queen Elisabeth heet een stuk BAT van bijna twee keer zo groot als het Verenigd Koninkrijk 'Queen Elizabeth Land'. Zuidpooltoeristen kunnen in hetzelfde gebied ook een Chileense of Argentijnse stempel in hun paspoort laten zetten.

Ook het niet-militaire karakter van de Zuidpool staat onder druk. Officieel houden de 68 stations op Antarctica zich louter bezig met vreedzaam wetenschappelijk onderzoek. Maar over het echte objectief van een aantal van die basissen bestaat gerede twijfel.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet