"Waarom worden wij al weken aan ons lot overgelaten en doodgezwegen?": Studenten hoger onderwijs voelen zich genegeerd

1 juni 2020
Ze voelen zich al weken genegeerd, de studenten aan de Vlaamse hogescholen en universiteiten. En toch zijn de problemen waarmee ze zitten niet min, zo getuigen enkele jongeren aan VRT NWS. Ze hebben het over stress, geldproblemen én moeite om te studeren door de aangepaste lessen. Dat ze al weken niets horen van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) stuit hen tegen de borst. "We worden aan ons lot overgelaten en doodgezwegen."

Op sociale media is het ongenoegen al langer duidelijk. Heel wat studenten getuigden de afgelopen weken via Facebook en Twitter over de moeilijke omstandigheden waarin ze zitten. Ze voelen zich eenzaam en niet genoeg gesteund in deze cirisis. En dat terwijl de examens voor de deur staan of al begonnen zijn.

#geefonseenstem

Twee weken geleden verenigden enkelen zich. Onder de noemer #geefonseenstem lanceerden ze een petitie, die ondertussen door bijna 24.000 mensen ondertekend is.

Studenten voelen zich dus niet gehoord, vooral door de politiek. "Als minister Weyts op tv komt, gaat het altijd over de kleuterscholen of de lagere school. Dat is natuurlijk ook belangrijk, maar waarom moeten wij onze plan trekken? Waarom worden wij genegeerd? Er komt zelfs geen tweetje waarin hij zegt dat hij het bekijkt", zo klinkt het.

Geen studiepunten verliezen

Vorige week donderdag werd er in de commissie van het Vlaams Parlement wel een tekst goedgekeurd die (deels) tegemoetkomt aan de studenten. Zo zullen ze geen studiepunten verliezen als ze niet slagen voor vakken die in het tweede semester gegeven zijn. Ze moeten daarvoor wel eerste als tweede zit meedoen.

"Het systeem om studiepunten terug te vragen, bestond eigenlijk al", zegt Inas Djelloul, initiatiefneemster van #geefonseenstem. "Het enige verschil is dat corona nu als overmacht wordt beschouwd. Maar dat is geen grote stap."

 

'De Ochtend' sprak met Vincent Verelst. Hij sprak met diverse studenten die de petitie ondertekend hebben.

Beluister hier het interview:

Lees meer: