Waarom wou Poetin de Krim?

14 mei 2022

In 2014 annexeerde Rusland de Krim. Daarvoor was het schiereiland een deel van Oekraïne, dat tot 1991deel uitmaakte van de Unie van Socialistische Sovjetrepublieken. Zo ver waren we al. Maar van wie was de Krim vóór de Sovjets in 1922 aan de macht kwamen?

Tijdens WOI van de Duitsers. En daarvoor van de Krim-Tataren, maar die moesten wel dansen naar het pijpen van het Ottomaanse Rijk, de Turken dus. Daar waren de Russen niet blij mee. Die probeerden bijna een eeuw lang de Krim te veroveren. Er werden ettelijke oorlogen uitgevochten waarvan de beroemdste de Krimoorlog. Toen vochten Frankrijk en Engeland samen met de Turken tegen de tsaar.

En van wie was de Krim vóór die tijd? Van de Koemanen en daarvoor van de Chazaren. Vervolgens in omgekeerde volgorde: van de Hunnen, de Goten, de Scythen, de Sarmaten, de Grieken, de Cimmeriërs en de Kemi-Oba stammen. Dan zitten we toch al een paar duizend jaar vóór Christus. Laat ons daar even ophouden.

Wat leert ons dat? Niets is voor altijd. We weten wie vandaag de baas is in de Krim maar wie weet wie zal het morgen zijn? En conflicten kunnen soms lang duren. Wij gaan er van uit dat een oorlog gemiddeld na vier jaar voorbij is, maar wie zijn geschiedenisboeken kent, weet wel beter.

Wij hebben het gevoel dat de oorlog die nu in Oekraïne aan de gang is de loop van de geschiedenis zal bepalen, maar als je uitzoomt, zie je dat die deel uitmaakt van een veel groter en al veel ouder conflict. En dat deze ellende wel eens heel lang zou kunnen duren.

Professor Emmanuel Waegemans schreef er een boek over: 'De Russische Krim, geschiedenis van een betwist schiereiland'.

Beluister het volledige gesprek :