Waarom zien eeneiige tweelingen er toch niet 100% hetzelfde uit?

11 februari 2022
© Jessica Felicio (Unsplash)
Tweelingen lijken hard op elkaar, maar zelden zijn het exacte kopieën. Al van bij de geboorte verschillen ook eeneiige tweelingen een beetje van elkaar. En de verschillen nemen met de jaren alleen maar toe. Hoe dat kan, ook al hebben ze exact dezelfde genen, komt neurowetenschapper Tim Vanmierlo (UHasselt) uit de doeken doen.

“Wanneer we een pasgeboren identieke tweeling bezoeken, zien we moeilijk het verschil tussen de baby’s.” Naarmate de kinderen opgroeien, worden die verschillen wel duidelijk. Dat ligt niet enkel aan de haarsnit of de klederdracht, zegt Tim Vanmierlo. “De ene krijgt een pigmentvlek, of ze zijn niet even groot, …”

Hetzelfde bouwplan 

Hoe kan dat? Identieke tweelingen hebben toch hetzelfde bouwplan? “Talloze omgevingsfactoren bepalen die verschillen.” Dat begint al heel vroeg: in de baarmoeder kan de bloedstroom verschillen van de moeder naar de foetussen. “Later loopt de ene misschien wel meer in de zon, of rookt de ander.”

Een college over het uitlezen van genetische barcodes en de verrassende link met de aanpak van progressieve multiple sclerose.

Bekijk de video 

Lees ook: