Waarom zijn kinderen zo onvermoeibaar?

26 april 2018
De hele dag rennen en springen ze in en rond het huis. En ‘s anderendaags doen ze dat opnieuw, zonder sporen van stijve of vermoeide spieren. Hoe komt het dat kinderen hier geen last van hebben?

'Pre-puberale kinderen gebruiken hun spieren anders dan een volwassen man of vrouw”, zegt Romain Meeusen (Inspanningsfysioloog VUB) in ‘Nieuwe Feiten’. Dat heeft de Australische professor Tony Blazevich uitgezocht samen met zijn collega’s. Hij liet kinderen tussen 8 en 12 dezelfde proeven doen als ongetrainde volwassenen en als duursporters. Ze moesten 30 seconden zo snel mogelijk fietsen, terwijl de weerstand altijd maar ‘harder en harder’ gezet werd. Zo kwam men tot de vaststelling dat de kinderen op dezelfde manier een inspanning leveren als de goedgetrainde duuratleten.

“Kinderspieren verzuren minder dan de spieren van niet getrainde personen” zegt Meeusen. “De spier is nog niet volwassen, en kan daardoor nog minder goed lactaat aanmaken. De afbraak gebeurt ook op een andere manier.”

Meeusen: "Tijdens de korte inspanning halen kinderen hun energievoorziening meer uit het aerobe systeem, dat wil zeggen door tussenkomst van zuurstof. En dan kan je je brandstof verbranden in je spieren." (Op een anaerobe manier wil zeggen: zonder zuurstof)

Wanneer verliezen kinderen die magische krachten? “Wanneer kinderen groter en sterker worden, gaan hun spieren de anaerobe enzymatische activiteit meer en meer ontwikkelen. Maar het hangt er ook vanaf welke soort sport ze gaan doen” zegt Meeusen.

Meer weten? Beluister het integrale interview:

Lees ook: