Waarom zijn we zo moe?

25 september 2018
© Annabel Oosteweeghel
Hoe is het? “Goed. Wel moe”. Een vaak gehoord antwoord. Soms van voorbijgaande aard en niets om ons echt zorgen over te maken. Soms wordt het chronisch en valt de uitspraak “zou het niet gewoon tussen zijn of haar oren zitten?”. En in de discussie zomer- versus winteruur willen we weten wat het beste zou zijn voor ons energieniveau.

Volgens dokter Kris Van Kerckhoven zijn we met z’n allen overprikkeld. Je toevlucht zoeken in mindfulness en yoga kan helpen maar is zeker niet zaligmakend. Soms heb je heel andere oplossingen nodig. Dat het “tussen je oren zit” als je chronisch vermoeid bent, wil hij ten stelligste weerleggen.

Nele Van Cleemputte voelde zich vaak vermoeid en ging op suikervrij dieet en meed een teveel aan koolhydraten. Dat hielp enorm. Maar was helaas niet heel lang vol te houden want enorm tijdrovend.

In de discussie rond permanente zomer- of wintertijd vragen we ons af welke tijd de beste zou zijn voor ons algemeen energieniveau . Volgens Bert van der Horst, specialist chronobiologie (Erasmus MC Rotterdam) zou permanente zomertijd geen goed idee zijn. Hij vertelt hoe groot de impact op onze biologische klok is.

De Nederlandse Fotografe Annabel Oosteweeghel wil met haar fotoserie Insomnia in laten zien wat slapeloosheid met mensen doet. (Nog tot 30 september te zien in Den Haag .)

Jonge ouders herkennen het : in een permanente staat van slaaptekort leven. Julie Deruddere heeft 2 kinderen waarvan de jongste van 9 maanden amper aan blokken van 3 uur slaap toekomt. Een reportage van Max Vryens.

De Amerikaan Randy Gardner heeft de twijfelachtige eer het record op zak te hebben van het langst ooit wakker gebleven te zijn: 11 dagen en 25 minuten. Welke rampen zijn te wijten aan de mensen die extreem vermoeid waren? Ward Bogaert zocht het uit.

Lees ook: