Waarom zitten alle filmstudio’s in Hollywood?

16 augustus 2019
Het centrum van de filmindustrie lag oorspronkelijk aan de oostkust van Amerika, voornamelijk in New Jersey en New York. Maar na 1915 beginnen acteurs en regisseurs massaal naar Hollywood te verhuizen. Hoe komt het dat een klein dorp opeens het filmwalhalla wordt?

Volgens Anke Brouwers, filmhistoricus aan het KASK in Gent, ligt dat aan een combinatie van factoren.

De weersomstandigheden

Aan het begin van de jaren 1910 ging men vaak in de winter al naar het zuiden van de VS omwille van het zonnige weer. De filmindustrie werkte aanvankelijk alleen met zonlicht, waardoor elk zonne-uur van belang was. Beelden werden toen nog in open, glazen, studio’s opgenomen.

Geen controle van de grote bazen

Hollywood lag ver weg van New York, het financiële centrum van de filmindustrie. Het verzekerde makers meer vrijheid, weg van controlerende blikken en pottenkijkers.

Edison

Edison had een aantal patenten laten registreren op bepaalde camera’s. Studio’s moesten wekelijks of maandelijks een bedrag betalen wanneer ze de apparatuur gebruikten. Wie dat niet deed riskeerde boetes en mocht zijn films niet vertonen in geaffilieerde filmzalen. Een aantal van die studio’s weigerden dat te doen, en om te ontsnappen aan de controle van Edison gingen ze zo ver mogelijk van New York weg. De controleurs gingen doorgaans niet zo ver als Californië, want commercieel vliegen was toen veel minder mogelijk.

Geografie

Hollywood is een plek waar alles geografisch mogelijk is. De zee is vlakbij, er zijn enkele grote steden in de buurt, je kan naar de bergen, je kan naar de woestijn, alles ligt dicht bij elkaar. Voor elk genre is er dus een ideale locatie.

‘No dogs, Jews or actors allowed’

Het dorp was ook niet bepaald blij met de komst van al die ‘show people’. Mensen die kamers verhuurden hingen een bordje uit met daarop ‘No dogs, Jews or actors allowed’.

Beluister de volledige uitzending over Hollywood:

Lees ook: