"Waarom zou ik een fietshelm dragen?"

21 oktober 2015
Denny Baert fietst honderden kilometers per week. Toch weigert hij pertinent een fietshelm te dragen. Hij vindt dat er andere prioriteiten in het verkeer zijn. Dat vraagt om meer uitleg. In 1 minuut.

Fietshelmen? Denny Baert vindt dat er andere prioriteiten zijn.

Hij kreeg de minuut van Hautekiet:

 

Vanochtend, om 7 uur stapte ik op de fiets om naar het station te fietsen. Zonder helm, ja. Ik durf nogal, soms. Gisteren werd de discussie over het verplichten van de fietshelm weer opgerakeld. En toen ik me gisteren outte als fervent tegenstander, was ik plots een paria in de ogen van de voorstanders.

 

Nu fiets ik iets meer dan de gemiddelde Vlaming. Tientallen, honderden kilometers per week. En ik weiger pertinent een helm te dragen op m'n gewone fiets. Waarom zou ik ook? Om me te wapenen tegen onoplettende automobilisten, ja. Want als ik rondkijk vinden de meesten het wél kunnen dat je achter het stuur aan je smartphone zit te pielen. In de bebouwde kom of op de snelweg, geen probleem.

 

Maar als je geen fietshelm draagt, ho maar. Dan ben je plots een kamikaze in het verkeer. Maar als je een helm draagt, zet je dan niet de wereld - letterlijk - op z'n kop? Een wereld waarin in België alleen al 2 verkeersdoden vallen, per dag. Een cijfer dat vlotjes kan dalen, als we met z’n allen wat meer zouden fietsen. En dan bedoel ik niet alleen op zondag, maar ook doordeweeks, als we echt ergens heen moeten.

 

Foto © Getty Images