Waarom zou je je niet vaccineren?

2 december 2019
Volgens sommigen krijgen kinderen autisme van vaccins, en anderen menen dan weer dat al dat vaccineren helemaal niet goed is voor je afweersysteem. Nochtans is het geen kwestie van geloven in vaccins, want de feiten zijn er. Vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) zet ze op een rijtje. Wat is onzin en wat klopt?

“Aan de pokken stierf tot in de jaren ’70 één op de tien mensen. Maar intussen is het virus door vaccineren wereldwijd uitgeroeid” zo begint Pierre Van Damme zijn uiteenzetting. “Pokken zijn echter een uitzondering. Geen enkele andere infectieziekte is bij de mens volledig verdwenen.”

“Vaccineren is trouwens niet alleen belangrijk voor jezelf. Als genoeg mensen gevaccineerd zijn, zijn ook mensen die niet ingeënt kunnen worden – jonge kinderen of verzwakte mensen – beschermd. Dat principe noemen we groepsimmuniteit. Als bijvoorbeeld 95% van de mensen ingeënt is tegen de mazelen, is de kans klein dat de 5% niet-ingeënte mensen mazelen krijgen. Gewoon omdat de ziekte zich dan niet meer kan verspreiden.”

“Vaccins zijn bijzonder veilig”

Hoe werkt zo’n vaccin? “In een vaccin zitten deeltjes van het virus of de bacterie, ofwel het virus in verzwakte vorm. Die deeltjes komen dan in contact met ons afweersysteem, dat antistoffen kan aanmaken. Als we daarna echt in contact komen met de ziekte, herkent ons afweersysteem die bestanddelen en zal het, heel snel, hoge hoeveelheden antistoffen kunnen aanmaken. Soms kan je van een vaccin koorts krijgen omdat het lichaam dan reageert op de aanwezigheid van het vaccin en zijn bestanddelen, en heel uitzonderlijk, in 1 geval per miljoen, kan je ernstige allergische reacties vertonen. Vaccins zijn dus bijzonder veilig.”

Geen enkel oorzakelijk verband tussen autisme en vaccins

Ondanks het feit dat vaccins veilig zijn, leeft bij sommige mensen het idee dat het beter is om je niet te laten vaccineren. Je kind zou er autisme van kunnen krijgen bijvoorbeeld. Waar die verhalen vandaan komen? “In 1989 heeft de Britse arts Andrew Wakefield een studie gepubliceerd waarin hij schreef dat bij 9 van de 12 onderzochte kinderen de ouders ervan overtuigd waren dat hun kinderen autisme hadden gekregen kort nadat ze tegen mazelen gevaccineerd werden” zegt Van Damme. “Hij legde het verband tussen het mazelvaccin enerzijds en de autismediagnose anderzijds. Maar dat is nooit bewezen. Integendeel.”

Van Damme: “Omdat dat idee zo hardnekkig is, zijn intussen de gegevens van meer dan 25 miljoen kinderen onderzocht, en uit elk van die studies blijkt dat de kans op autisme even groot is bij gevaccineerde als bij niet-gevaccineerde kinderen. Waarom blijft die mythe dan leven? Wel, omdat de leeftijd waarop autisme voor het eerst kan worden vastgesteld simpelweg samenvalt met het moment waarop het eerste mazelvaccin wordt toegediend. Maar er is geen enkel oorzakelijk verband.”

Zitten vaccins niet vol gevaarlijke en giftige stoffen?

“Om de werking en de houdbaarheid van een vaccin te verbeteren, worden hulpstoffen, zoals aluminium of formaldehyde toegevoegd” zegt Van Damme. “Die stoffen zitten erin met een bepaalde reden. Ze trainen het immuunsysteem. Ze zitten erin in minimale dosis, en zijn onschadelijk in die hoeveelheid.”

Aluminium zit trouwens ook in de lucht, in ons voedsel en in ons drinkwater. Op die manier krijgen we per dag 10 à 20 keer meer aluminium binnen via onze ademhaling of ons maag-darmstelsel dan via vaccinaties.

Verzwakt je afweersysteem dan niet door te vaccineren?

“Complete onzin” zegt Van Damme. “Elke dag zijn er duizenden virussen en bacteriën die ons afweersysteem stimuleren, terwijl we hoogstens tegen een twintigtal ziektes worden ingeënt.”

“Vaccineren tegen levensbedreigende ziektes is echt wel een goed idee”

Omwille van al deze bovenvermelde redenen zijn wetenschappers het erover eens dat je laten vaccineren tegen levensbedreigende ziektes echt wel een goed idee. Die wetenschappers worden niet betaald door de farmaceutische industrie, zegt Van Damme. “We zien gewoon wat er gebeurt als mensen zich niet meer laten vaccineren. Gevaarlijke ziektes duiken opnieuw op, en net als vroeger sterven er opnieuw mensen aan ziektes die we eigenlijk heel makkelijk kunnen voorkomen.”

Wat zegt de wetenschap over vaccineren? Bekijk de video:

Lees ook: