“Waarom zou je op Facebook zitten? Stop daarmee!”

5 mei 2018
“Daar moet ik niet aan beginnen. Gek!” Dat dacht documentairemaker Jos De Putter bij de opkomst van Facebook. “We moeten realistisch zijn: privacy is niet meer. Maar misschien komt er na Facebook wel een fatsoenlijk sociaal netwerk?”

“Wij zijn allemaal open boeken zonder dat we dat weten”, vertelt Jos De Putter in Interne Keuken. “Facebook likes, bijvoorbeeld, die zijn zo spontaan, dat ze echt heel veel over jou zeggen. Al die kleine data, die worden samengevoegd tot een profiel. Een profiel dat getarget kan worden.”

“Neem nu in de strijd rond de Brexit. Op basis van data op je sociale media konden campagnevoerders afleiden of je een Brexiteer was of niet, en of het een verloren zaak was om je van het tegendeel te proberen te overtuigen.”

R.I.P. privacy

“We zijn er snel over eens dat we zoiets niet willen, maar tegelijk kunnen we onze ogen niet sluiten. Ooit hebben we moeten accepteren dat de ziel niet meer is, nu moeten we accepteren dat privacy niet meer is.”

Ooit hebben we moeten accepteren dat de ziel niet meer is, nu moeten we accepteren dat privacy niet meer is

“Misschien zijn wij wel fatsoenlijk, we hebben een open, democratische samenleving. Maar dat is niet iets wat groeit op dit moment. Je krijgt met een wereld te maken waarin al deze big dat

“We leven in een wereld waarin big data beschikbaar gesteld wordt voor mensen die het helemaal niet zo nauw nemen met mensenrechten, privacy of wat dan ook. Ook daarvoor kun je je ogen niet sluiten. Dat is de wereld waar we naartoe gaan.”

Ik heb nooit een Facebookprofiel gehad. Gek!

“Waarom zou je eigenlijk op Facebook zitten?”, vraagt De Putter, die zelf geen profiel heeft, zich luidop af. “Stop daarmee! Ik heb dat nooit gehad. Gek! Ik had een soort snaar die dacht, daar moet ik niet aan beginnen.”

Fatsoenlijk

“Ik geloof wel dat na Facebook een fatsoenlijk sociaal netwerk kan ontstaan. Zoals er ook fatsoenlijke banken zijn opgestaan na de bankencrisis.”

Er zijn toch ook banken die niet speculeren in wapenhandel?

“Er zijn ook banken die niet speculeren in wapenhandel of foute bestrijdingsmiddelen. Die hebben een toeloop gehad na 2008. En er komt ook een nieuwe generatie, die misschien anders zal denken.”

“Zo’n evolutie, dat is in het begin erg niche, maar ik geloof dat hetzelfde zal gebeuren voor sociale media. Je zou moeten kunnen kiezen op een bepaald moment of je gegevens naar de industrie gaan of niet.”

Herbeluister het interview hier vanaf minuut 6.

Lijst van artikels