Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Waarom zouden we nog moeite doen?": "Seksuolotte" ontgoocheld omdat parket klacht over dickpics seponeert

wo 23 mrt. - 11:40

"Ik heb beslist om het dossier af te handelen zonder strafvervolging." Die melding kreeg seksuologe Lotte Vanwezemael (Seksuolotte) van het openbaar ministerie nadat ze een klacht had ingediend omdat ze van 50 profielen op sociale media ongevraagd seksuele berichten en dickpics toegestuurd had gekregen. Volgens professor Catherine Van de Heyning, gespecialiseerd in cybercriminaliteit, is het nodig om na te denken over onze wetgeving om slachtoffers beter te helpen. "Want dit is belaging."
Lotte Vanwezemael (Seksuolotte)

Beluister het gesprek met Catherine Van de Heyning (gespecialiseerd in cybercriminaliteit) in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Zo'n anderhalf jaar geleden stapte Lotte Vanwezemael naar de politie om een klacht in te dienen tegen tientallen mannen die haar ongevraagd seksuele foto's en berichten hadden gestuurd. Onlangs kreeg ze bericht van het parket dat haar klacht wordt geseponeerd. "De feiten in uw dossier werden onderzocht. Het onderzoek heeft echter onvoldoende bewijzen naar voren gebracht", klinkt het.

Seksuolotte is boos en moedeloos, laat ze via sociale media weten. "Blijkbaar waren de foto's en berichten van 50 (soms duidelijk herkenbare) profielen niet genoeg om hier gevolg aan te geven. Waarom zouden we dan zelfs nog moeite doen", probeert Lotte Vanwezemael de frustratie van zich af te schrijven.

Er bestaat wel degelijk wetgeving om dit soort feiten van elektronische belaging te kunnen aanpakken. Al blijkt dat in de praktijk toch niet zo evident. "Wat we vaak zien is dat mensen zich verschuilen achter profielen. Daarnaast staat in de concrete strafbepaling dat er bewezen moet zijn dat je dat hebt gedaan om overlast te veroorzaken of om iemand te schaden."

"Soms ligt daar de moeilijkheid, om te bewijzen dat je echt die overlast hebt willen veroorzaken of dat je echt iemand hebt willen schaden." Dat zegt professor Catherine Van de Heyning, gespecialiseerd in cybercriminaliteit, zonder evenwel op het concrete dossier van Seksuolotte te kunnen ingaan.

"Groot maatschappelijk probleem"

Zowat de helft van de "millennial-vrouwen" (twintigers en dertigers) krijgt wel eens dergelijke berichten of foto's, zeven op de tien van hen zeggen dat het ongevraagd is, weet professor Van de Heyning. "Dit is dus absoluut een groot maatschappelijk probleem waarover we moeten nadenken. Dit past bij de nieuwe beeldcultuur, een heel geseksualiseerde beeldcultuur die zich op sociale media heeft ontwikkeld."

"Het kan in de context van een flirterig gesprek gebeuren waarbij iemand dan soms een grens overschrijdt. Maar het gebeurt ook vaak buiten context waarbij mensen seksuele foto's sturen naar iemand die ze helemaal niet persoonlijk kennen."

Wanneer slachtoffers naar de politie stappen, gaat de politie eerst uitzoeken of ze de dader kunnen identificeren. "Als dat gelukt is, zal zo'n persoon normaal gezien worden verhoord en dan wordt gekeken of het strafbaar is of niet", stelt Van de Heyning.

"Slachtoffers beter helpen"

Maar in de databank van de rechtspraak heeft de professor nog geen zaken gevonden waarbij iemand specifiek en alleen voor dat soort berichten al is veroordeeld. "Wat we wel al hebben gezien, is dat het in een groter dossier van stalking werd meegenomen."

Volgens Van de Heyning is het dan ook nodig om na te denken over onze wetgeving om slachtoffers beter te helpen. "Want dit is echt wel belaging. De persoon die zoiets stuurt, ziet niet dat er nog tientallen anderen zijn die dezelfde foto's sturen en hoe kwetsend en vernederend dat is."

Dit is echt wel belaging.

Professor Van de Heyning verwijst daarvoor naar Engeland waar nu wordt gedebatteerd over een wet die heel duidelijk dickpics sturen strafbaar stelt. "Daarnaast moet er echt een verandering in de cultuur komen waarbij het veel duidelijker wordt uitgelegd aan jongens dat ongevraagd zulke foto's sturen eigenlijk een soort van seksuele aanranding is."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet