Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Wablieft-prijs voor Heerlijk Helder

do 15 okt. - 6:00

Jan Hautekiet en auteur Ann De Craemer hebben de Wablieftprijs 2015 gewonnen, de prijs voor duidelijke taal. "De weg waar we al 30 jaar aan timmeren, werd plots geplaveid door hun twee. En of we daar blij mee zijn."
Radio 1-stem Jan Hautekiet en auteur Ann De Craemer

Het Radio 1-programma "Hautekiet" besteedde het afgelopen jaar veel aandacht aan klare taal. Ambtenaren, politie en justitie werden aangesproken op de vaak onnodig onbegrijpelijke taal die ze gebruiken. Ann De Craemer streed mee met de radiomaker, wat resulteerde in een boek.  "Zo werd de weg waaraan Wablieft al 30 jaar timmert, plots geplaveid door Jan Hautekiet en Ann De Craemer. En of we daar blij mee zijn", laat de organisatie weten.

Dit jaar werd er in tegenstelling tot andere jaren geen long- of shortlist opgesteld. Vorig jaar won het Red Star Line museum de prijs.  De Wablieftprijs wil ieder jaar mensen of organisaties belonen die informatie breed toegankelijk maken in onze samenleving, of zich daarvoor willen inzetten.

Hieronder volgt het juryrapport van Wablieft:

De Wablieft-Prijs 2015 gaat naar Jan Hautekiet en naar Ann De Craemer. Jan Hautekiet krijgt dit jaar de Wablieft-Prijs voor zijn jarenlange inspanningen en passie voor heldere taal. We vonden het nu ook het juiste moment om deze prijs te geven, omdat het programma Heerlijk Helder en de acties errond heel wat in beweging hebben gezet in ons land.

Daarom is het voor Wablieft heel belangrijk dat de Wablieft-Prijs 2015 een gedeelde prijs is met Ann De Craemer. Zij was vorig jaar een van de drie genomineerden voor de prijs, en ze valt ook dit jaar weer op door haar inzet voor Heerlijk Helder.

Elke week een rubriek over heldere taal op de radio, bij Wablieft werden we er spontaan gelukkig van. Wat wij zo apprecieerden, was dat de rubriek niet bleef hangen in klaagzangen. Er kwamen heel concrete alternatieven: ter plekke werden teksten geschreven, organisaties en scholen kregen advies. Zo ontstond ook het Heerlijk Helder-label. Het doet ons denken aan het inspirerende werk van van de Plain English Campaign van onze collega’s aan de andere kant van het Kanaal. Binnen het panel was niet iedereen het altijd eens over wie het label kreeg. We merkten wel dat het label, en vooral de uitreiking op de radio, organisaties overtuigde om eigen teksten kritisch te bekijken en om open te staan voor suggesties.

Zoals het hoort in een campagne, werden bekende koppen gemotiveerd om beloftes te doen. En de beloftes werden ook opgevolgd. Zo beloofde commissaris-generaal Catherine De Bolle om pv’s te herschrijven, en op de slotshow van de campagne in april werd zij eraan herinnerd.

Op diezelfde slotshow in ditzelfde Vlaams Parlement, in diezelfde zaal, spraken Jan en Ann de historische woorden: “Hier stopt het niet”. Daar houden wij hen met deze prijs natuurlijk aan!

Heerlijk Helder effende ongeziene paden. Ook dankzij het Heerlijk Helder-lied van zanger Raymond van het Groenewoud. En uiteraard dankzij het boek over heldere taal dat jullie terecht trots voorstelden in Leuven in op 11 oktober. Het boek is geen stijlgids, maar vertelt waarom mensen wollige taal gebruiken, en het motiveert de lezers om heerlijk heldere taal te gebruiken.

De kranten pikten het thema op en verspreidden verder de blijde boodschap van heldere taal. Jan en Ann, dankzij jullie spreken we in Vlaanderen niet langer van klare of duidelijke taal, maar van heerlijk heldere taal.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet