"Wacht maar tot je kinderen hebt: dat is een vreselijke uitspraak!”

14 oktober 2015
Zangeres Trixie Whitley vertelde vorig weekend in een interview met Nieuwsblad Magazine dat ze vreesde dat haar baby een negatieve impact zou hebben op haar carrière en creativiteit, omdat het moederschap veel tijd en energie vraagt. Seksuologe Rika Ponnet reageert.

Volgens Rika Ponnet heeft de paniek van Whitley te maken met hoe je in elkaar zit. En hoe je je eigen identiteit vormt. Uit welke dingen haal je plezier en motivatie? Dat is van groot belang:

Haal je je plezier vooral uit "anderen"? Dan bestaat de kans dat je volledig in het moederschap opgaat.

Geen enkel publiek is immers zo fantastisch als je kind dat verliefd naar je kijkt.

Ben je gewoon graag bezig met de dingen die je doet? Onafhankelijk van de waardering van anderen? Dan is de kans reëel dat je die dingen blijft nodig hebben, ook ná het moederschap.

De beleving van het moederschap heeft dus met je karakter en eigenheid te maken. En dat is voor iedereen anders en dat mag ook. Elke moeder doet het op haar eigen manier en vormt zo een eigen identiteit.

Vaak krijgen jonge vrouwen ook deze waarschuwing te horen:

"Wacht maar tot je kinderen hebt, dan wordt je carrière vanzelf relatief"

Die uitspraak vindt Ponnet vreselijk. Omdat het een manier is om een vrouw het zwijgen op te leggen.

Ze besluit: "Het is vooral belangrijk om te kijken waar jouw motivatie ligt. Als dat het moederschap wordt, is dat prima. Maar mogen alstublieft al die andere verhalen daar wel naast bestaan en even gerechtvaardigd zijn?"

 

Foto © VRT

Radio 1 Select