Wachten op witte rook over Vlaamse coalitie, niet Bart De Wever, maar Jan Jambon minister-president?

3 augustus 2019
Belga
De vorming van een Vlaamse regering zit in een cruciale fase, maar alle politici blijven de lippen stijf op elkaar houden. Het is nog steeds niet duidelijk voor welke coalitie Bart De Wever (N-VA) zal kiezen. Dat hij zelf uiteindelijk minister-president wordt van de Vlaamse regering, is ook niet langer zeker. De afgelopen dagen circuleerde een scenario waarbij Jan Jambon, die de N-VA-kandidaat was om federaal premier te worden, de Vlaamse regering zou gaan leiden.

Donderdagavond keek Jean-Marie Dedecker in "Terzake" al "in zijn glazen bol" en zei hij: "Ik denk dat Jan Jambon vanaf morgen (vrijdag, red) formateur is." Die aankondiging kwam er gisteren niet, maar het scenario is ook niet formeel ontkracht.

Toen Wilfried Vandaele, Vlaams Parlementsvoorzitter en partijgenoot van De Wever en Jambon, de vraag vanochtend voorgelegd kreeg in "De ochtend" op Radio 1 dat de naam van Jan Jambon de ronde doet als Vlaams minister-president, antwoordde hij als volgt: "Dat kan kloppen. Ik denk dat er verschillende mensen zijn die die job zouden kunnen invullen. We zijn natuurlijk vertrokken van de gedachte dat Bart De Wever dat zelf zou doen, als er nu andere inzichten zijn, horen we het wel. Maar dat er voldoende mensen zijn, binnen en buiten de N-VA, die dat perfect aankunnen is, denk ik, een geruststelling."

"Ik ga er geen uitspraken over doen of hij een goede minister-president zou zijn. Ik ken Jan (Jambon, red) vrij goed en wij kunnen zeker door één deur. We zien wel hoe het loopt, hij is zeker een ervaren bestuurder, niet op het Vlaamse niveau, wel op het federale niveau. Hij kan dat zeker, dat is duidelijk."

Meer op vrtnws.be