Wake voor 14-jarig meisje uit Gavere: "Krijt een boodschap tegen seksueel geweld op je stoep"

2 juni 2021
In Gent, onder de stadshal, heeft een stille wake plaatsgevonden ter nagedachtenis van het 14-jarige meisje uit Gavere. Zij stapte uit het leven nadat 5 jongens haar zouden verkracht hebben. "Ik moest iets doen", vertelt auteur Jamila Channouf, organisator van de wake. Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) was aanwezig.

Jamila Channouf uit Gent was diep onder de indruk toen ze het nieuws hoorde van het 14-jarige meisje uit Gavere dat uit het leven is gestapt. Daarom besloot ze om een stille wake te organiseren onder de Gentse stadshal. "Ik wil het thema bespreekbaar maken, maar ook de slachtoffers een luisterend oor bieden", legt Jamila uit.

Deelneemster aan wake: “Ik begrijp dat niet. Het raakt heel mijn zijn en trots als vrouw."

Sterker signaal geven

Vooral het taboe dat rond seksuele uitbuiting bestaat, wil Jamila doorbreken. "Ik heb sinds de aankondiging van de actie veel getuigenissen van moeders, vaders en slachtoffers van seksueel geweld binnengekregen", zegt ze. "Daders moeten strenger gestraft worden, vanuit het beleid tonen dat zo'n gedrag niet kan." Slachtoffers vooruit helpen is voor haar het belangrijkste, maar op een manier dat "zij niet alleen als slachtoffer bejegend worden."

Overbescherming is niet nodig

Haar eigen 14-jarige dochter aanmanen om extra voorzichtig te zijn, gaat Jamila niet doen. "Integendeel, wij moeten ons als vrouwen en meisjes niet laten inperken", geeft ze mee. "Onze dochters moeten weten dat dit ook hun samenleving is en dat ze zich vrij kunnen bewegen, gaan, staan en aandoen wat ze willen." Bovendien vindt ze het niet de taak van vrouwen, dochters of meisjes om zich aan te passen. "Ik hoorde dat ook mijn zonen er over gesproken hadden op school, wat goed is, want ook jongens moeten geconfronteerd worden met dit thema."

Krijtboodschap

Door de coronamaatregelen is de capaciteit voor de stille wake in Gent beperkt, maar Jamila wil ook op een andere manier actie voeren. "Ik roep op dat mensen een boodschap schrijven op hun stoep met krijt, zodat overal, waar slachtoffers en daders passeren, erover wordt gesproken." Door de actie uit te breiden met de krijtboodschappen hoopt Jamila dat het thema niet alleen in Gent, maar ook ver daarbuiten aan bod komt.

Beluister het gesprek met Jamila Channouf in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: