Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

"In Wallonië moeten kunstenaars in een vacuüm werken"

wo 22 aug. - 6:33

De keuze van de Franse Gemeenschap om 2 Vlaamse kunstenaars naar de Biënnale van Venetië te sturen is een signaal dat de andere kant van de taalgrens een gedegen cultuurbeleid ontbeert. Dat zegt artistiek directeur Philippe Van Cauteren van het SMAK in 'De Wereld Vandaag'.
Philippe Van Cauteren

"We menen dat het hier om een vorm van discriminatie gaat, of erger nog: om een ontkenning van de talenten binnen de Franse Gemeenschap." Dat schrijven een resem Waalse én Vlaamse museumdirecteurs en kunstenaars vandaag in een open brief waarmee ze de Belgische inzending voor de Biënnale van Venetië volgend jaar aanklagen.

Voor de komende editie mag de Franse Gemeenschap de kunstenaar(s) aanduiden om ons land te vertegenwoordigen. Vorige maand raakte bekend dat de keuze verrassend op Jos De Gruyter en Harald Thys is gevallen, 2 Vlaamse kunstenaars die al jaren in Brussel wonen en werken.

Solidariteit

Een van de museumdirecteurs die de open brief hebben ondertekend, is artistiek directeur Philippe Van Cauteren van het SMAK in Gent. "Ik wil De Gruyter en Thys feliciteren, maar ik heb getekend uit solidariteit en bezorgdheid", zegt hij in 'De Wereld Vandaag'.

"In Vlaanderen hebben we makkelijk 10 kunstinstellingen die internationaal actief zijn, 10 galeries en 10 kunstenaars die we bij naam kunnen noemen. Aan de andere kant van de taalgrens is dat veel schaarser. De fantastische kunstenaars daar moeten bijna in een vacuüm werken. Ze hebben veel minder presentatiemogelijkheden. Als een belangrijk moment als de Biënnale van Venetië aan hen voorbijgaat, vind ik dat jammer."

"Met deze brief willen we minister van Cultuur Alda Greoli (CDH) van de Franse Gemeenschap een signaal geven. Ze zegt dat ze de procedures heeft gevolgd, maar ik denk dat ze voor zo'n keuze en voor haar beleid niet alleen de procedures moet volgen, maar ook een degelijke visie moet ontwikkelen."

Erkenning

"Een cultuurbeleid begint bij de erkenning van het belang van hedendaagse kunst binnen een samenleving. Die erkenning begint bij de kunstenaars. Dankzij hen en door en met hen kunnen we een heel veld bespelen."

"In Vlaanderen gaat minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) de Vlaamse meesters in het buitenland promoten, maar dat zijn de kunstenaars van gisteren. De politiek in de beide landsgedeelten moet ook de kunstenaars van vandaag met zorg en aandacht benaderen."

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet