Walter Zinzen: "De N-VA moet toch beseffen dat ze haar wil niet kan opleggen?"

5 december 2018
© Radio 1
"Wat mij gisteren verheugde, is dat er eindelijk eens wat respect klonk voor het parlement", zegt oud-VRT-journalist Walter Zinzen in 'Nieuwe Feiten' over de moeilijkheden rond het VN-migratiepact. Ook politiek analist Rik Van Cauwelaert was te gast. Hij denkt dat de gecontesteerde socialmediacampagne van N-VA gisteren een "verschrikkelijk vervelend moment" was voor Bart De Wever.

"Wat mij gisteren verheugde, is dat er eindelijk eens wat respect klonk voor het parlement", zegt oud-VRT-journalist Walter Zinzen. "Nu het de premier uitkomt dat Groen hem een wisselmeerderheid heeft aangeboden, zegt hij: 'Ik ga met de steun van het parlement naar Marrakech'. Bravo! Alleen: doe dat in het vervolg met alle onderwerpen en laat het laatste woord altijd aan de enige verkozen instantie die we op federaal gebied hebben."

"Als de N-VA dan zegt dat ze niet te vinden zijn voor een wisselmeerderheid en eruit trekken - wat ze dan toch blijkbaar niet gaan doen - dan vind ik dat toch lichtelijk ondemocratisch. De N-VA zou toch moeten beseffen dat ze met 30 procent van de stemmen in Vlaanderen en nul procent in Wallonië niet haar wil kan opleggen?"

Rik Van Cauwelaert over de socialmediacampagne van N-VA: "Verschrikkelijk vervelend voor De Wever"

Politiek analist Rik Van Cauwelaert denkt dat de gecontesteerde socialmediacampagne van N-VA gisteren een "verschrikkelijk vervelend moment was voor iemand op 't Schoon Verdiep in Antwerpen". "Bart De Wever heeft zich altijd afgezet tegen het Vlaams Belang. En dan flitst daar zo'n campagne voorbij", klinkt het in 'Nieuwe Feiten'.

(lees verder onder de foto)

Rik Van Cauwelaert
Rik Van Cauwelaert

"Ik geloof niet dat die campagne per ongeluk was. Maar ik kan mij niet inbeelden dat Bart De Wever die campagne eerst gezien heeft. Ik denk dat een aantal onderluitenants dachten dat ze hier een goede daad zouden stellen."

Lees ook: