Walter Zinzen: "Kunnen toegeven dat je het niet weet: dat is een vorm van wijsheid die ontbreekt in de politiek"

25 november 2020
© Radio 1
Goede gesprekken over grijsheid, over wijsheid en over puberteit in de derde leeftijd. Dat is waar de podcast 'Wijs, Grijs & Puber' voor staat. In aflevering 1 hoor je een gesprek tussen filosoof/wiskundige Jean-Paul Van Bendegem (67) en journalist Walter Zinzen (83). Ze hebben het vooral over de wijsheid, die veel ouderen verwerven door levenservaring. Maar in de politiek ziet Zinzen niet bijster veel wijsheid.

Grijsisme, dat is iets als racisme, maar dan tegenover ouderen. Filosoof en wiskundige Jean-Paul Van Bendegem wil dat ouderen ertegen in opstand komen. Een beetje zoals pubers hun plek op de wereld opeisen. In vijf afleveringen legt Jean-Paul Van Bendegem collega-senioren de stellingen uit zijn boek 'Wijs, grijs & puber' voor: geneticus Jean-Jacques Cassiman, kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven, striptekenaar Merho en auteur Kristien Hemmerechts. Journalist Walter Zinzen bijt de spits af.

Toegeven dat je het niet weet? "Mensen zouden dat waarderen"

Dat het in de podcast 'Wijs, Grijs & Puber' met Walter Zinzen over politiek gaat, is niet echt verrassend. Zijn uitspraken zijn dat wel. “Dat is een vorm van wijsheid die ontbreekt in de politiek: kunnen toegeven dat je het niet weet" vertelt hij. "Dat zou nochtans heel handig zijn om te werken aan hun populariteit. Mensen zouden dat waarderen. Ik ben zeer benieuwd naar de eerste politicus die gevraagd wordt om minister te worden en die zegt: dat kan ik niet. Dat zou toch schitterend zijn?”

"Eigenlijk is dat dood zijn"

Ook het levenseinde komt aan bod. Jean-Paul Van Bendegem geeft aan dat hij daar eigenlijk niet mee bezig is. Walter Zinzen, 16 jaar ouder, beaamt dat alleen maar: “Toen ik de eerste keer een volledige verdoving kreeg voor een operatie, dan spuiten ze iets in, en je gaat weg, en het is gedaan. Als je slaapt heb je toch nog een vorm van bewustzijn. Dat is als je verdoofd bent niet het geval. Eigenlijk is dat dood zijn. Is dat erg? Neen. Zoals Etienne Vermeersch zei: dan komt de tijd terug van toen ik er nog niet was, en vanaf nu zal ik er weer niet meer zijn. En ik denk dat hij gelijk had.”

Aflevering 1 van de podcast 'Wijs, Grijs & Puber' wordt op woensdag 25 november uitgezonden in 'Zandman', tussen 22 en 23 uur.

Luisteren kan ook hier:

Lijst van artikels

Het gelijknamige boek 'Wijs, Grijs & Puber' is een uitgave van uitgeverij ASP. Meer info vind je op aspeditions.be.