Walvissen

12 augustus 2019
NOAA Photo Library
Enkele honderden miljoenen jaren geleden liepen ze nog rond op de aarde, maar nu zijn ze alleen nog in de zee te vinden: walvissen. De grootste zoogdieren die we kennen zijn ofwel baleinwalvissen of tandwalvissen. Dat heeft de Zweedse arts en zoöloog Carl Linnaeus beslist.

De grootste walvis ter wereld is een baleinwalvis: de blauwe vinvis. Die weegt tot 170 ton en is tot 30 m lang. De meeste olifanten wegen minder dan alleen al de tong van een blauwe vinvis. Een volwassenexemplaar eet soms meer dan 3 ton voedsel per dag.

Hun jachtmethode bestaat erin om tot ongeveer 100 meter te duiken en daarna terug naar boven te gaan met opengesperde mond. Door druk uit te oefenen met zijn grote tong en spieren in de keel duwt hij water naar buiten via de baleinen. Vissen en garnaaltjes blijven achter. Smakelijk.

Dit, en nog veel meer in #weetikveel. Kobe Ilsen stelt de vragen aan Jan Haelters, Maritiem Bioloog, Marien Bioloog, dolfijndeskundige en walvissen-specialist Van het Koninklijk Belgisch instituut voor Natuurwetenschappen. Jan Haelters is er vaak als eerste bij als een walvisachtige op onze kust aanspoelt.

Bekijk de integrale uitzending: