Wanneer de huisarts en wanneer naar spoed?

25 maart 2016
Nog altijd gaan mensen te snel naar de spoedafdeling van een ziekenhuis, zeker 's avonds en in het weekend. Het is daarom vaak te druk op de spoed, en dat terwijl huisartsen in veel gevallen het beste aanspreekpunt zijn. In Leuven start op 1 april een proefproject om dat probleem op te lossen.
Een centraal telefoonnummer (1733) moet ervoor zorgen dat patiënten in het weekend of 's avonds laat minder naar de spoed trekken. Wie ziek is, kan via dit nummer te weten komen of een bezoek aan de spoeddienst dan wel de huisarts aangewezen is. 
 
Met welk probleem moet je naar de spoeddienst, en waarmee ga je beter naar de huisarts? Of ook: kan een nachtje slaap eventueel soelaas bieden? Op die vragen moet het centraal oproepnummer 1733 in de toekomst antwoorden geven.
 
Via dat nummer komen patiënten terecht bij een 112-centrale, waar een operator de oproep beantwoordt. Dankzij de juiste vragen moet die kunnen inschatten hoe ernstig de situatie is en hoe mobiel de patiënt is. Zo kan een operator beslissen om een ambulance te sturen, maar kan die eveneens een dokter van wacht oproepen of de patiënt aanraden om pas op maandag naar de huisarts te gaan. 

REAGEER

Hoe ga jij te werk wanneer je medische hulp nodig hebt in het weekend of ‘s nachts? Ga je meteen naar spoed, of bel je eerst de huisarts van wacht ?

Weet jij goed welk nummer je moet bellen voor welke hulp of is dat verwarrend?

Foto © Getty Images / William Thomas Cain

Radio 1 Select