Wanneer geluid lawaai wordt, en je gezondheid beïnvloedt

25 juni 2021
Rustdag tijdens het EK Voetbal! En ook rust en stilte in onze verse podcasttips. Wie ooit te lijden had onder een vroegkraaiende haan of een luidkreunende onderbuur weet immers hoe enerverend geluidshinder kan zijn. Maar wanneer wordt geluid lawaai? Je hoort het in de podcast van ‘De Wereld van Sofie’. Of luister naar het portret van muzikant Jan Swerts in ‘Touché’. “Mensen zijn lawaai normaal beginnen vinden” vertelde hij. ‘Maar geluidshinder heeft een negatieve invloed op de gezondheid.”

Wanneer wordt geluid lawaai?

Wie ooit te lijden had onder een vroegkraaiende haan, een maniakale maaier of een luidkreunende onderbuur, weet hoe enerverend geluidshinder kan zijn. Maar wanneer exact wordt geluid lawaai? Hoe ongezond is het om in lawaai (of stilte) te leven? En welke geluiden storen ons meer dan andere? De antwoorden hoor je in deze podcast van 'De Wereld van Sofie'.

Beluister hieronder de podcast van 'De Wereld van Sofie' (of luister via je favoriete podcast-app)

"Lawaaihinder is de tweede grootste wereldwijde killer op dit moment, na luchtvervuiling”

Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat lawaaihinder een stille moordenaar is. Het leidt tot slapeloosheid, tinnitus, maar zelfs ook kanker. “Het klinkt pervers, maar ik ben blij met die cijfers”, vertelde Jan Swerts in 'Touché'. “Als stilteambassadeur word je vaak weggezet als verzuurd en een geitenwollensok. Maar onze wereld is gewoon te luid en het is goed dat ook de WGO aan de alarmbel trekt.”

Beluister hieronder de podcast van 'Touché' (of luister via je favoriete podcast-app)

Ontdek al de podcasts van Radio 1:

Lijst van artikels