“Wanneer ik op de koers ben, supporter ik alleen maar voor Greg”

16 januari 2018
Yogalerares en voedingscoach Claudia Van Avermaet heeft ondertussen al drie boeken op haar palmares staan: Power, Power body, en binnenkort: Power Boost. Maar ze wordt vooral in één adem genoemd met de koers. Dat kan niet anders met profwielrenner Ronald Van Avermaet als vader en Olympisch kampioen Greg Van Avermaet als broer. Het sportieve zit in de genen. En dan trouwde ze ook nog eens met ex-profwielrenner Rik Verbrugghe.

Met het voorjaarsseizoen voor de deur, wordt er over niet veel anders gepraat ten huize van Avermaet. Claudia leeft erg mee met haar broer en man. Rik Verbrugghe is immers sportief directeur bij wielerploeg Bahrain-Merida, het team van o.a. Vincenzo Nibali en Sonny Colbrelli. “De koers is erg belangrijk,” vertelt Claudia in De Bende van Annemie. Al is het natuurlijk niet makkelijk, als ze moet kiezen tussen BMC, het team van broer Greg, en de ploeg waar haar man Rik bij werkt. 

Rik weet dat ik voor Greg supporter. Daar scheiden onze wegen.

Met een man en een broer die koersen, is het soms niet gemakkelijk om werk en privé gescheiden te houden. Want uiteraard gebeurt het soms dat zowel het team van haar man als het team van haar broer in dezelfde wedstrijd zitten. Wat dan? “Wanneer ik op de koers ben, supporter ik alleen maar voor Greg.” Dat is een duidelijk standpunt, dat ze samen met haar man beslist heeft. De aanleiding was een conflict tijdens een wedstrijd, in het heetst van de strijd.

"Ik dacht: wat gaat hij nú doen?"

Rik gaf tijdens een belangrijke wedstrijd de opdracht aan zijn renners van IAM Cycling, de ploeg waar hij vóór Bahrain-Merida bij werkte, om het gat met Greg te dicht te rijden. Claudia stuurde haar man eerst een ludieke sms, met de boodschap 'je hoéft dat gat niet dicht te rijden he'. Maar de spanning werd zo hoog, dat ze het niet kon laten en Rik, temidden de koers, gewoonweg opbelde! Hij nam op, en ze probeerde hem op andere ideeën te brengen. "Rik legde meteen af, en heeft mij er nadien op aangesproken. Terecht, zoiets mag ik natuurlijk niet doen!"

Claudia beseft dat ze daar een grens overschreden had. “Mijn man zou zeker ontslagen zijn als hij naar mij had geluisterd,” beseft ze. Maar voor Greg en Rik is het duidelijker, ze hebben minder moeite met die samensmelting van werk en privé.

Lees ook: