Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Wanneer kunnen kinderen zelfstandig in het verkeer? "Acht jaar is de absolute ondergrens"

wo 25 aug. - 8:12

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) heeft geen pasklaar antwoord op de vraag: Wanneer kunnen kinderen alleen in het verkeer? "De ondergrens is acht jaar. Tot die leeftijd kunnen kinderen de verkeersrisico's niet begrijpen en inschatten. Veel hangt ook af van de verkeerssituatie waarin de kinderen zich moeten begeven", legt Werner De Dobbeleer van de VSV uit in 'De Wereld Vandaag'.
© Skitterphoto (Pixabay)

Na het dramatische ongeval in Antwerpen en aan de vooravond van het nieuwe schooljaar krijgt de Vlaamse Stichting Verkeerskunde dikwijls de vraag: Wanneer kan een kind alleen naar school met de fiets of te voet?

"Een pasklaar antwoord op de vraag bestaat niet. Wel is het zo dat kinderen tot de leeftijd van negen à tien jaar niet echt in staat zijn om alle verkeersrisico’s te begrijpen en ook in te schatten. Dat is zeker zo tot de leeftijd van acht jaar. Dat is de absolute ondergrens", legt Werner De Dobbeleer uit in 'De Wereld Vandaag'.

Verder hangt het af van de verkeersvaardigheden dat een kind heeft opgebouwd. "Op de leeftijd van negen jaar zou een kind zelfstandig kunnen stappen. Voor fietsers is de ondergrens tien jaar om hen zelfstandig in het verkeer te laten gaan."

Veel hangt ook af van de specifieke situatie, het risico in de stad is groter dan in een rustige landelijke omgeving.

Verkeerservaring opbouwen

Werner De Dobbeleer raadt ouders aan om kinderen van jongs af aan verkeerservaring te laten opbouwen. Dat kan al vanaf kleuterleeftijd.

"Kinderen die van jongs af aan met de ouders regelmatig in het verkeer zijn geweest als voetganger of fietser, die bouwen sneller voldoende verkeerservaring op om de risico’s correct te kunnen inschatten. Dat gaat om de leeftijd van negen jaar voor een voetganger en tien jaar voor een fietser."

"Kinderen die stelselmatig op de achterbank van de auto werden vervoerd, die hebben onvoldoende verkeerservaring opgebouwd. Zij zullen pas op iets latere leeftijd voldoende ervaring hebben om zelfstandig het verkeer in te gaan", aldus De Dobbeleer.

"Het hangt ook enorm af van kind tot kind en ook van de situatie. Enerzijds kan je in een rustige woonwijk wonen in een landelijke omgeving, daartegenover staat een drukke stadsomgeving. De risico’s in de verschillende omstandigheden zijn zo verschillend. Het hangt ervan af in welke omgeving je kind een verplaatsing moet maken."

Beluister het gesprek met Werner De Dobbeleer in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet