Wanneer liet jij voor het laatst je hart controleren?

31 mei 2016
Electrocardiogram
Heel weinig mensen weten wat voorkamerfibrillatie is. Toch heb je vanaf 40 jaar 1 kans op 4 om er ooit mee te maken te krijgen. Voorkamerfibrillatie is een ernstige aandoening waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig klopt. Een vroege diagnose is belangrijk, want het risico op een trombose of beroerte is zeer groot. Om ons te sensibiliseren ging gisteren de Week van het hartritme van start. Laat jij je hart (regelmatig) controleren?
Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis en wordt frequenter met het ouder worden: vanaf 40 jaar hebt u 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Ongeveer 1 op 15 volwassenen ouder dan 65 jaar en 1 op 10 volwassenen ouder dan 80 jaar hebben te maken met deze stoornis. Daarom organiseert de BeHRA (Belgian Heart Rhythm Association) elk jaar de Week van het Hartritme.

Reageer

Wanneer liet jij voor het laatst je hart controleren? Laat je die controle regelmatig uitvoeren, of ging je naar je dokter omdat je merkte dat er iets niet in orde was? 

Wat was de diagnose?

Test: hoe groot is de kans op voorkamerfibrillatie?

Dat kan je testen op de website mijnhartritme.be

Radio 1 Select