"Wanneer mensen enkele weken geen alcohol drinken, verdwijnen hun klachten"

25 november 2016
De vereniging voor alcohol en andere drugproblemen raadt aan om voortaan maximaal 10 glazen alcohol per week te drinken. Het gaat om een verstrenging: Vroeger mochten mannen 21 glazen alcohol per week drinken en vrouwen 14 glazen. Jongeren onder de 18 drinken best geen alcohol en dat geldt ook voor wie geen enkel risico wil nemen want alcohol is sowieso schadelijk voor de gezondheid.

Dokter Tom Jacobs vindt de verstrenging een goede zaak. Volgens hem onderschatten veel mensen nog steeds de schadelijke gevolgen van alcohol. Na roken is alcohol de meest vermijdbare doodsoorzaak. Als mensen gaan drinken voelen ze zich ook minder geremd waardoor de stap naar agressie ook kleiner wordt. Dat speelt volgens Jacobs ook mee in het hoge sterftecijfer. 

Jacobs denkt dat veel klachten van mensen te maken hebben met het regelmatig consumeren van alcohol. Wanneer mensen dan enkele weken niet drinken, verdwijnen die klachten volgens hem. 

1 op 10 heeft een problematisch alcoholgebruik.

Met dat cijfer wil Jacobs niet zeggen dat 1 op 10 verslaafden zijn maar dat het risico bestaat dat deze mensen op lange termijn de gevolgen van overmatig alcoholgebruik voelen. Het probleem met alcohol is dat we het nog steeds accepteren stelt Tom Jacobs. 

Elke sigaret is er één te veel. Alcohol veroordelen we niet maar zien we als een genotsmiddel. 

Het bepalen van grenzen is goed omdat je zo aangeeft dat de grens toch wel dichterbij is dan dat de meeste mensen denken.