Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

#weetikveel

Wanneer vinden we een stem mooi?

vr 24 aug. - 11:26

Logopediste en stemcoach (VRT en RITCS) Bernadette Timmermans was te gast in #Weetikveel. Ze vertelde er over de lichaamsfunctie die haar beroep is geworden: de stem.
De stem

Afhankelijk van regio

Welk soort stemmen we mooi vinden, hangt af van land tot land. Dat zegt logopediste en stemcoach Bernadette Timmermans in #weetikveel. "In België houden mensen van stemmen die warm, gezellig en laag klinken. Een warme, vriendelijke stem wijst er op dat iemand controle heeft over wat hij zegt. Het impliceert dat die persoon weet wat hij vertelt, of in ieder geval zo klinkt."

Je stemkleur bepaalt de indruk die mensen van je hebben

"Je stemkleur bepaalt ook de indruk die mensen van je hebben. Als iemand met een hoge, eerder kinderlijke stem op de radio presenteert dan komen daar zeker reacties op. Mensen zijn namelijk heel gevoelig aan stemmen. Volwassen personen met te hoge stemmen hebben iets kinderlijks en dat vinden we in België niet aangenaam. We vertrouwen zo'n type stem niet. Een nieuwsanker met een te hoge stem zal dus zijn/haar geloofwaardigheid op het spel zetten", legt Timmermans uit.  

Gewoonte

In Nederland houden ze in vergelijking met België van hogere stemmen. Maar aan de andere kant van de wereld, in China en Japan bijvoorbeeld, zijn hoge stemmen de norm. "Ze spreken er ook een toontaal. Het woordje 'ma' kan je in Japan op vijf verschillende tonen zeggen en die tonen betekenen dan telkens iets anders."

Maar waarom vinden wij Belgen het niet leuk om naar hoge stemmen te luisteren? "Dat is een gewoonte die vervat zit in onze cultuur. Een hoge stem ervaren we gewoonweg als kinderachtig", vertelt Timmermans.  

Sexy stemmen

Via de stem kunnen uiteraard ook bepaalde sferen opgeroepen worden. Zo beschouwen we een hese stem vaak als sexy. Hoe komt dat? "Een hese stem wordt als kwetsbaar en gevoelig gezien. Als je sexy wil praten, ga je rustig, zacht en traag praten. We noemen dat een 'vocal image': je past je stem automatisch aan aan de situatie waarin je je bevindt. Mensen die zich gelukkig voelen, praten ook sneller en hoger. Zoiets gebeurt automatisch en geheel onbewust. Wanneer mensen ongelukkig zijn, praten ze trager en lager", aldus Timmermans. 

In principe kunnen heel veel mensen zanger(es) worden

Zangstemmen

We gebruiken onze stem ook om te zingen. Een spreekstem die in orde is, is één ding. Maar hoe ontwikkel je een goede zangstem? "Zingen moet je leren, het is een techniek. Iedereen kan toonvast leren zingen maar het vergt veel oefening. Je moet ook goed leren luisteren en de toon leren oppakken. Sommigen bezitten een natuurlijk zangtalent. Toch kunnen ook zij via bijscholing hun stem nog mooier en sterker maken."

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet