Wannes Cappelle: "Leve de luie ouders!"

26 september 2018
Wannes Cappelle van Het Zesde Metaal is fan van het boek 'Luie ouders hebben gelijk' van de Brit Tom Hodgkinson. Een pleidooi om je kinderen niet de hele tijd te willen entertainen. Laat ze zich maar eens vervelen! Vaak is het vervolg een creatief spel.

Wannes Capelle las het boek van Hodgkinson 10 jaar geleden, toen zijn vrouw voor het eerst zwanger was. Hij vond het een heel interessante theorie: “Als ouder voel je je vaak verplicht om je kind de hele tijd bezig te houden. Maar als je het loslaat, merk je dat het uiteindelijk zelf wel iets vindt om zich mee bezig te houden. Zo leert je kind zelfstandig zijn.”

Hij en zijn vrouw hebben de filosofie van Hodgkinson de afgelopen 10 jaar zoveel mogelijk in de praktijk gebracht. Mét resultaat, want zijn kinderen kunnen heel goed alleen spelen. “Afgelopen weekend bijvoorbeeld waren mijn vrouw en ik in de weer met de verbouwingen van ons huis, en onze kinderen hebben zichzelf de hele tijd bezig gehouden. We zagen hen enkel bij het ontbijt en het avondeten. In tussentijd hadden ze de hele woonkamer omgetoverd tot een speelparadijs.” En bij het luie ouderschap hoort ook dat je hen van meet af aan leert dat ze zélf moeten opruimen.

Belangrijke nuance bij Hodgkinson: hij beweert niet dat je je kinderen helemaal géén aandacht moet geven. Integendeel: je moet momenten uitkiezen waarop je er 100 procent voor hen bent. Dus zonder smartphone of andere afleiding in de buurt. Daarna kunnen ze weer zelf aan de slag.

Lees ook: