Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Wansmakelijk TikTok filmpje roept vragen op: moet de houten lepel de keuken uit?

vr 12 feb. - 1:14

Moet de houten lepel de keuken uit? We vragen het omdat we een viraal Tiktok-filmpje gezien hebben waarin een houten lepel in een glas kokend water wordt gezet, met een wansmakelijk resultaat. Bruno De Meulenaer, Voedselveiligheid Deskundige aan de UGent, en kok Wim Ballieu vertellen erover in ‘Nieuwe Feiten’.
houten lepel

Er zijn veel vragen van walging en bezorgdheid na een viraal filmpje over een houten lepel op de populaire jongerenapp TikTok. Moet de houten lepel de keuken uit? Volgens Bruno De Meulenaer, Voedselveiligheids Deskundige, alvast niet. “Het ziet er niet lekker uit, maar ik denk niet dat het echt gevaarlijk is. Het toont vooral aan dat de gebruiker van die lepel niet zo hygiënisch bezig is in zijn keuken. Als we materialen in contact brengen met levensmiddelen, gaat dat materiaal stofjes opnemen en afgeven. Zo wordt whiskey ook gerijpt op houten vaten en dat destillatieproces verloopt zeer hygiënisch. De vaten worden op voorhand dan ook goed gereinigd en niet voor iets anders gebruikt”, vertelt De Meulenaer.

Dit filmpje ging viraal op de populaire jongerenapp TikTok. Lees verder onder de video.

Maar is de houten lepel dan geen bron van bacteriën en ziektekiemen? “Een goed gereinigde lepel is dat niet. Was altijd je lepel af met heet water na gebruik, zo kunnen de ziektekiemen niet overgaan op het product. Je moet al een aantal factoren vervuld hebben voor het echt gevaarlijk wordt”, aldus De Meulenaer. “Het is ook belangrijk dat je de lepel goed laat drogen nadat je hem gereinigd hebt. Stop hem nooit nat weg, zo vermijd je dat er schimmels kunnen ontstaan. Probeer je lepel ook niet in de vaatwasser te steken. Hoewel je lepel gereinigd zal zijn, beschadigt de afwasmachine het hout meer dan dat het goed doet. Schrobben onder heet of kokend water is voldoende om de lepel, of houten plank, te reinigen.”

Wim Ballieu, kok en eigenaar van het gehaktballenrestaurant Balls & Glory, is eveneens gehecht aan zijn houten lepels. “In mijn professionele keuken gebruik ik geen houten lepels, want dat is daar ondertussen verboden. Maar in mijn persoonlijke keuken kan ik er geen afstand van nemen. Ik heb een emotionele band met de houten lepel. Een houten lepel legt meer gevoel in je gerecht. Ik zou geen vanillesaus willen maken zonder een houten lepel. Dat TikTok filmpje is een typisch beeld van een misbruikte lepel. Ik zorg er altijd voor dat mijn lepels goed gereinigd worden onder heet water en nadien ondersteboven in een kom drogen. Soms smeer ik ze nog in met wat olie zodat lepel goed gevoed is”, vertelt Ballieu.

Als het aan Bruno De Meulenaer en Wim Ballieu ligt, is de houten lepel dus vrijgesproken van alle schuld en mag hij zeker en vast in de keuken blijven.

Beluister het gesprek met Bruno De Meulenaer en Wim Ballieu in ‘Nieuwe Feiten’:

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet