Wapens blijven voorlopig zwijgen in Syrië

13 september 2016
In Syrië is het afgelopen nacht rustig gebleven na de start van het staakt-het-vuren om 18 uur gisterenavond. Volgens het Syrisch observatorium voor de mensenrechten bleef het stil op de verschillende fronten, onder meer rond Damascus, Aleppo en Idlib. Jens Franssen bracht verslag uit in De Ochtend.
Rusland en de Verenigde Staten zijn afgelopen weekend tot een akkoord gekomen over een wapenstilstand. Als het geweld deze week afneemt, zijn de Amerikanen bereid met de Russen samen te werken bij de luchtaanvallen op doelwitten van terreurgroep IS, maar ook van andere extremistische moslimmilities.

"Er wordt niet gesproken over een volledig staakt-het-vuren, maar wel over het afnemen van geweld. De lat is laag genoeg gelegd zodat iedereen erover kan", zegt VRT-journalist Jens Franssen. "We moeten dit een kans geven. Alle vorige akkoorden zijn dan wel mislukt, dit is anders. Het is niet afgesloten door de Verenigde Naties, maar wel bilateraal. Misschien heeft het net kans op slagen, omdat het zo anders - en zo complex - is."

Hoewel enkele grote spelers betrokken zijn, zoals Rusland en Amerika, zijn er ook enkele groepen die afzijdig blijven, zoals terreurgroep IS. "Ook enkele andere rebellengroepen die nauwe connecties hebben met Turkije - dat wel betrokken is, maar niet aan de onderhandelinstafel zat - hebben al gezegd dat ze geen rekening zullen houden met het akkoord."

Enkele uren voor de start van het bestand zei de Syrische president Bashar al-Assad nog dat hij heel Syrië wil "heroveren op de terroristen en de veiligheid herstellen". Het regime gebruikt het woord "terroristen" om alle rebellen aan te duiden, zowel gematigde opstandelingen als jihadisten.

Bron © deredactie.be