Fransen kijken voetbal op groot scherm dankzij Radio 1

10 juni 2016
'Laat de Fransen tot mij komen, en laten we zorgen dat ze ons gemakkelijk vinden.' Dat dacht Ward Bogaert tijdens de voorbereiding van 'Ward en kompany'. En dus koos hij voor Bruère-Allichamps, het geografische midden van Frankrijk, als eerste locatie om er zijn groot scherm op te stellen en naar het voetbal te kijken. Het is van de doortocht van de Tour in 2013 geleden dat er zoveel opschudding was in het dorpje.

Om nog even terug te komen op dat middelpunt van Frankrijk: er maken naar verluidt zes dorpen op vriendschappelijke wijze ruzie over wie er nu het échte middelpunt van Frankrijk is. Bruère-Allichamps claimt de titel omdat je -en we citeren nu de burgemeester- "Corsica niet mag meerekenen in de berekening. Corsica ligt in de oceaan, dat telt niet". Einde citaat.

Enfin, je gunt Bruère-Allichamps de titel 'middelpunt van Frankrijk' wel. Het is een typisch Frans dorpje waar het leven jaar in jaar uit zijn gang gaat. Net voor de middag schenkt de uitbater van 'Café du Commerce' een goed glas pastis aan zijn vaste klanten (en aan radioreporters uit België) en in de bakkerij kan je alleen baguettes kopen. Franser kan niet.

De burgemeester spaarde kosten noch moeite om zijn onderdanen warm te maken voor de openingsmatch op het grote scherm van Radio 1: overal in het dorp hangen affiches en staan borden, de lokale pers werd ingeschakeld en Café du Commerce sluit bij hoge uitzondering de deuren. De middenstand regeert het land, tenzij er een Europees kampioenschap voetbal start.

Het grote scherm van Ward & kompany wordt overal in het dorp aangekondigd
Het grote scherm van Ward & kompany wordt overal in het dorp aangekondigd
Ward & kompany in de lokale pers